OD STVARNOSTI DO VIZIJA

10 najbizarnijih načina putovanja

  • Autor: T. B.
  • Zadnja izmjena 17.12.2014 11:33
  • Objavljeno 05.10.2014 u 08:00
cepelin

cepelin

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Kaže se da je odredište manje važno nego način na koji putujemo. U ovih deset slučajeva, to svakako zvuči istinito

Titanic 2.0

Pretpostavljamo da ne postoji osoba koja nije čula za Titanic koji je 1912. potonuo u Atlantiku, no kladili bismo se da mnogi nisu čuli za plan da se 2018. njegova replika ponovo porine u more. Australski milijarder Clive Palmer i njegova tvrtka Blue Star Line prošle je godine svijetu pokazala svoje nacrte za Titanic II.

Palmer namjerava svoj Titanic poslati na putovanje od Southamptona u Velikoj Britaniji do New Yorka u SAD-u. Na njegovom brodu bit će 2.600 putnika u 850 kabina, no za razliku od prvotnog modela, Titanic II imat će dovoljno čamaca za spašavanje za sve njih.

Iako nema interesa da se ogroman projekt završi, Palmer tvrdi da će gradnja broda početi krajem 2014.

Uspinjača

Angels Flight u Los Angelesu naziva se i najkraćom prugom na svijetu, no svakako nije i najmanje korištena. Američka uspinjača navodno je prevezla više putnika nego bilo koja druga pruga na svijetu. Tko god sjedne na Angels Flight u Los Angelesu, vozit će se tridesetak sekundi i u tom će vremenu prijeći put od 96 metara.

Angels Flight sagrađen je 1901, a rastavljen 1969. te ponovo sagrađen i otvoren 1996. do 2001. kad se dogodila nesreća u kojoj je jedna osoba stradala. Nije poznato hoće li Angels Flight ponovo biti otvoren.

Besplatna željeznica za pisce

Amtrak je imao posebnu ponudu – primio je 16.000 prijava za besplatnu vožnju na jednoj od 15 međugradskih linija, a prihvatio ih je 24. Sretni odabranici 2015. vozit će se besplatno na vlaku te će moći uživati u ljepotama SAD-a dok pišu romane ili neki drugi književni oblik. U besplatnu vožnju uključene su i spavaće kabine s pisaćim stolom.

Cepelin

Od Hindenburga koji se 1937. zapalio iznad mornaričko-zrakoplovne baze Lakehurst u New Jerseyju, cepelini su prestali biti popularni i prepustili su svoje mjesto u putničkom prijevozu zrakoplovima. No to bi se uskoro moglo promijeniti.

Tvrtka Aeros Corp dizajnira cepelin koji je nazvala Aeroscraft. Ogromni cepelin trenutno je u fazi testiranja i – ako sve bude u redu – mogao bi početi voziti putnike već 2015. Aeroscraft je zahvaljujući novim tehnologijama znatno pouzdaniji od starih cepelina, a i troši oko dvije trećine manje goriva nego zrakoplovi.

Autobus

San Francisco već 30 godina nudi posebnu vožnju 'hipi busom'. Za to je zaslužna tvrtka Green Tortoise koja jeftino prevozi putnike širom SAD-a, pa čak i izvan njih. 'Hipi busevi' su posebno uređeni kako bi se putnici mogli izležavati dok se voze, a vožnje su obično noćne kako bi tijekom dana turisti mogli razgledavati mjesto gdje su stali. Putnici ne samo da spavaju zajedno, već i kuhaju zajedno na autobusu.

Svemirske letjelice

Postoji nekoliko tvrtki koje se bore za dominaciju svemirskim turizmom dok je još u povojima – XCOR Aeorospace, World View Enterprises, Virgin Galactic i projekt The Mars One. Od navedenih imena, najjeftinije putovanje nudi World View Enteprises – za samo 75.000 dolara putnik može stići na 30 kilometara iznad Zemljine površine i onda uživati u četiri sata laganog slijetanja. Projekt Mars One potpuno je besplatan, no putnici kupuju kartu do Marsa u jednom smjeru – na crvenom planetu će si sagraditi novi dom.

Letjelice XCOR Aerospacea i Virgin Galactica svoje će putnike uistinu dovesti do ruba svemira, a mnoge slavne osobe poput Brada Pitta i Justina Biebera već su kupile karte.

Holivudski set

Holivudski studio 'Air Hollywood' organizira lažne letove na setu zrakoplova iz 1970. Putnici tijekom leta smiju pušiti, zgodne stjuardese poslužuju koktele, a filmovi i glazba tijekom 'leta' su prikladni za sedamdesete. Cijeli doživljaj košta 300 dolara po osobi i održava se jednom mjesečno.

Podzemna željeznica

Njujorška podzemna željeznica je također i platforma za ulične umjetnike. Na nekim stanicama i željeznicama izvode umjetnici koje je nemoguće vidjeti bilo gdje drugdje. Iako je lokalnim Njujorčanima pun nos plesanja na podzemnoj, turisti su oduševljeni. Policija je odnedavno počela loviti podzemne umjetnike jer je plesanje na željeznici zabranjeno.

Podvodna željeznica

Kina planira sagraditi podvodnu željeznicu do SAD-a. Bizarna pruga počela bi negdje na sjeveroistoku Kine, nastavila preko istočnog Sibira i preko Beringovog prolaza gdje bi se nalazio podvodni tunel dugačak oko 200 kilometara, a završavala bi u Aljasci. Pruga bi bila duga oko 12.800 kilometara.

Lift

Japanci namjeravaju sagraditi lift koji će putnike i teret prevoziti direktno u svemir. Tvrtka Obayashi Corporation nada se da će lift početi s radom do 2050. Iako se već pričalo o svemirskom liftu, Obayashi Corporation tvrdi da će lift ići do odredišta koje će se nalaziti na visini od 96.000 kilometara iznad Zemlje, što zvuči pretjerano ambiciozno s obzirom na to da bi na kraju tog puta trebala biti svemirska stanica koja još nije ni sagrađena.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!