ZNANSTVENO DOKAZANO

Znate li zašto žene pričaju više od muškaraca?

21.02.2013 u 12:05

Bionic
Reading

Već je nekoliko istraživanja pokazalo da žene uistinu više pričaju od muškaraca, a sada je najnovije istraživanje objasnilo zašto se to događa

Kada vam idući put muškarac  prigovori da previše pričate, zadivite ga svojim poznavanjem znanosti i recite da je to zbog proteina foxp2. Naime, znanstvenici su dokazali da žene dnevno izgovore oko 20 tisuća riječi, odnosno 13 tisuće više od muškaraca, upravo zato što u mozgu imaju veću razinu toga proteina.

Iako je istraživanje provedeno na štakorima, znanstvenici tvrde da se mnoga otkrića poklapaju s ljudskom vrstom. Žene se jednostavno bolje verbalno izražavaju i imaju veću potrebu za razgovorom zbog pojačanog lučenja tzv. hormona jezika.

Žene su, dakle, sada i dokazano elokventniji spol, a njihovo verbalno izražavanje započinje već u najranijoj dobi. Ženska djeca najčešće počnu govoriti ranije od muške djece, djevojčice se bolje i razumljivije izražavaju, a djevojčice puno prije dečki počinju slagati smislene proširene rečenice.

Takva se situacija nastavlja i u odrasloj dobi, a za sve to zaslužan je protein foxp2. Već su neka prijašnja istraživanja pokazala da je vokabular žene znatno bogatiji od vokabulara muškarca.