oprezno s upotrebom

Znate li što nikako ne smijete čistiti octom? Šteta bi mogla biti trajna

16.03.2024 u 17:09

Bionic
Reading

Mnogi imaju dojam da je ocat prikladan za čišćenje apsolutno svega, od kupaonice preko aparata za kavu do metalnog posuđa, no u stvarnosti biste njegovom upotrebom nekim predmetima mogli nanijeti znatnu ili čak trajnu štetu

Kada je riječ o čišćenju doma, ocat desetljećima ima status magične tekućine koja kao da ne poznaje nerješiv problem. U doba kada ljudi traže ekološki prihvatljiva i jeftinija rješenja, ovaj svestrani proizvod sastavljen od octene kiseline i vode, iz dana u dan je sve popularniji. No, bismo li trebali biti oprezniji u njegovoj upotrebi?

'Ocat je toliko popularan jer ne košta puno, nije štetan za okoliš i zaista ubija neke bakterije. No, nije dobar za sve te - smrdi', ističe kemičar Eric Beckman, dok mikrobiolog Jason Tetro naglašava i da u njegovoj upotrebi mnogi rade čestu grešku:

'Potrebno vam je najmanje pet minuta za ubijanje bakterija i 30 minuta za viruse. U najboljem slučaju, korištenje octa za čišćenje i dezinfekciju površina ili u pranju rublja imat će antibakterijske i protugljivične učinke. Ali, ti učinci djelomično ovise o tome koliko dugo je otopina octa u kontaktu s određenom površinom.'

Njegova prednost jest i iznimna prodornost u masnoću, koju uspješno uklanja čak i kada je riječ o površinama kao što su pećnice, a uspješan je i u borbi s čađom i raznim prljavštinama koje nalazimo na površinama u domu. Osim toga, uspješno topi kamenac, posebno kada je pomiješan sa sodom bikarbonom.

Ono što je posebno bitno jest da ocat nikad ne miješate s izbjeljivačem i amonijakom jer će te kombinacije proizvesti plinoviti klor i otrovne pare, a ako ga želite razrijediti, ostat će slično učinkovit pomiješan s vodom u omjeru 50-50.

Što se smije čistiti octom?

Prozori

Kada je riječ o konkretnoj upotrebi octa u kućanstvu, jedna od najčešćih funkcija jest kao sredstvo za čišćenje prozora u kojem je jednako efikasno kao kupovni proizvodi, no ne ostavlja tragove.

'Možete čistiti i druge staklene površine, uključujući tuš kabinu. Samo budite sigurni da imate dobru ventilaciju, jer octena kiselina iritira pluća. Otvorite prozore i koristite ventilator. Ne puštajte u to područje nikoga s astmom ili kroničnom opstruktivnom plućnom bolešću', napominje suosnivačica jednog proizvoda za čišćenje Marilee Nelson.

Aparat za kavu i kuhalo za vodu

S obzirom na to koliko je voda iz slavine bogata kamencom, nimalo ne čudi učestalost kojom se aparati za kavu i kuhala za vodu moraju čistiti kako ne bi došlo do kvara. Upravo je upotreba octa sjajan način da otopite sve naslage kamenca, i to bez upotrebe kemikalija.

No, svakako koristite razrijeđenu otopinu te prije nove upotrebe nekoliko puta temeljito prokuhajte s aparat običnom vodom kako biste uklonili tragove octa i kamenca.

Kade i tuševi

'Svi sapuni ostavljaju tragove i naslage, a ocat ih lakoćom uklanja. Jednostavno pošpricajte razrijeđenu otopinu octa na površinu, pustite da odstoji najmanje 10 minuta, zatim obrišite površinu spužvom ili krpom od mikrovlakana', kaže Sansoni.

Ako ste primijetili da se u tušu smanjila jačina mlaza, lako je moguće da su se rupice začepile od naslaga kamenca pa je najbolja stvar koju možete učiniti potapanje glave tuša u otopinu octa tijekom sat vremena. Nakon toga, starom četkicom za zube protrljajte otvore za vodu te pustite mlaz kako bi se isprali.

Najveća mana je neugodan miris

'Ako ste među onima koji teško podnose opori miris octa, čistite s otvorenim prozorom ili uz ventilator uz koje će se miris brže raspršiti. Kod površina kao što je kada ili tuš možete naknadno nanijeti sloj sode bikarbone i isprati ga vodom kako biste uklonili neugodan miris', pojasnio je mikrobiolog Jason Tetro.

Sudoper

Kuhinjski odvod iznimno se lako začepi, a ako niste skloni korištenju kupovnih sredstava za odčepljivanje, samo stavite šalicu octa i pet žlica sode bikarbone te ostavite da djeluje barem pola sata, a po mogućnosti i preko noći.

Čim stavite otopinu, očekujte pojavu mjehurića koji pokazuju da je počelo odmašćivanje i uklanjanje kamenca. Nakon toga, sve isperite toplom vodom, a ako želite pročistiti pipu, učinite isto kao s glavom od tuša.

Što ne smijete čistiti octom?

Ploče od mramora, granita ili prirodnog kamena

Iako je činjenica da ocat može očistiti gotov sve, isto tako vrijedi i da zbog svojih snažnih svojstava može nanijeti veliku štetu određenim površinama.

'Kiselina u octu može oštetiti kamen stvarajući ureze na površini, a s vremenom će ukloniti brtvilo na kamenu zbog čega će izgledati jednolično. Isto vrijedi i za keramičke pločice', kaže profesor javnog zdravstva Chrysan Cronin.

Drveni podovi

Među površinama koje ne biste smjeli čistiti octom nalaze se i drveni podovi kojima bi oštetio brtvilo ili završni sloj koji štiti drvo i daje mu sjaj te ostavio vidne mrlje. Isto bi se dogodilo i s drvenim namještajem i radnim plohama.

Lonci i tave od lijevanog željeza

Iako je ocat poznat kao sjajan odmašćivač koji uspješno čisti i zagorjele površine pećnica, lonce i tave od lijevanog željeza može trajno uništiti.

'Također, nemojte koristiti ocat za čišćenje noževa; kiselina bi mogla oštetiti ili nagrizati rubove metala', napominje Sansoni.

Elektronički zasloni

Iako nije velik broj onih koji bi se usudili s ovako snažnom kiselinom čistiti nježnu senzibilnu površinu elektroničkih uređaja, nije zgorega napomenuti da to nisu predmeti na kojima bismo trebali koristiti ocat kao sredstvo za čišćenje.

'Kiselina u octu može oštetiti ekrane ili zaštitni premaz na televizorima, računalima i mobilnim telefonima', kaže Beckman.

Što je s perilicama?

Kada je riječ o čišćenju perilica rublja i suđa s octenom kiselinom, stručnjaci još uvijek nemaju konačan odgovor biste li to trebali nastaviti raditi ili riskirate trajna oštećenja.

'Korištenje otopine octa ima potencijal za dezodoriranje i uklanjanje naslaga kamenca iz ovih strojeva. Ali, postoji zabrinutost da bi kiselina mogla stupiti u interakciju s gumenim brtvama i crijevom i nanijeti im veliku štetu', kaže Sansoni i zaključuje:

'Povremeno može biti u redu, ali nemojte to raditi prečesto.'