trikovi za uređenje

Interijer koji u trenu podiže raspoloženje; uredite dom u dopaminskom stilu

25.02.2024 u 18:55

Bionic
Reading

Zamislite da u domu imate prostoriju u kojoj čim uđete u nju osjetite nalet dobrog raspoloženja. Upravo to je cilj dopaminskog dekora, a u nastavku donosimo niz savjeta kako urediti svoj životni prostor u ovom stilu

Dopaminski stil uređenja utemeljen je na faktorima koji, kao što mu naziv daje naslutiti, potiču lučenje dopamina, tzv. hormona sreće. On ne zagovara određene trendove, već se oslanja na provjereni recept uređenja interijera elementima koji vam stavljaju osmijeh na lice.

Dakle za nekog će to biti umirujući ambijent u neutralnim bojama dok će nekom drugom puno više radosti donijeti eklektični stil u jarkim bojama. Na kraju, nije bitno birate li maksimalizam ili minimalizam - ključno je da je dom uređen što više po vašem guštu.

Kada je riječ o konkretnijim savjetima, evo što možete učiniti za ekspresno podizanje raspoloženja pomoću trikova u uređenju interijera.

Birajte tapete ili zidne dekoracije veselog uzorka

Dopaminsko uređenje načelno odbacuje suptilnost. Ako se volite poigrati uzorcima, dizajnerica Julie Choi savjetuje da to iskoristite stavljanjem tapeta živopisnog uzorka i koristite vesele boje kao što su ružičasta, narančasta i zelena jer one momentalno podižu raspoloženje u prostoru.

'Cvjetni detalji odličan su odabir čak i ako ne želite tapete, kao i raznolikost biljaka pokraj prozora. Što veselije, to bolje', napominje Choi.

Poigrajte se raznolikošću na policama

Idealno mjesto za dopaminsko uređenje su otvorene police zbog dovoljno prostora za dodavanje jedinstvenih dodataka, zabavnih sitnica ili kičastih dekorativnih komada koji mogu podići raspoloženje. Otvorene police u kuhinji tako su savršeno mjesto za popunjavanja prostora stvarima koje volite.

'Šarene vaze ispunjene cvijećem, disko kugle i šareni natpisi, razne šalice za kavu, kuhinjski aparati u bojama... Opcija je nebrojeno', kaže dizajnerica interijera Rachel Verney.

Uredite dom pomoću onih boja koje vas vesele

Iako stručnjaci često ističu važnost korištenja palete boja i ograničavanje na njih tri, zagovornici dopaminskog stila uređenja tvrde da biste interijer trebali urediti pomoću onih boja koje vas vesele.

Poseban naglasak stavlja se na jarke boje, šarene tepihe, vesele jastučnice, šarolike ukrase za okvire slika, statement namještaj u izražajnim nijansama i brojne druge varijacije uređenja koje će vam izazvati osmijeh na licu čim zakoračite u prostoriju.

Također, ako niste fan šarenih boja i osjećate preplavljenost u sličnim prostorijama, savjet stručnjaka jest da cijelu prostoriju uredite samo jednom - svojom omiljenom bojom.

Pretvorite zid u galeriju

Galerije omiljenih slika ili fotografija na zidu nisu ključne u dopaminskom raspoloženju, ali svakako su dobrodošli dodatak. Umjetnost iz koje isijava dobro raspoloženje, fotografije omiljenih trenutaka ili neonski natpisi samo su dio opcija koje će transformirati zid i iz temelja promijeniti ambijent u domu.

Obojite kuhinjske ormariće

Dopaminsko uređenje nije ograničeno samo na jednu sobu u domu - može se inkorporirati bilo gdje, uključujući kuhinju. Dizajnerica Kate Hielema Morgan preporučuje da obogatite kuhinju raznobojnim dodacima i aparatima, uključujući raznobojne ormariće, obloge za hladnjak te kuhinjske aparate u jarkim bojama.

Ako vam se to čini previše, krenite od promjene boje ormarića iz neutralnih nijansi ili drva u živopisan dizajn.

Birajte razigran namještaj i dekoracije

Tko kaže da noćni ormarići moraju biti pravokutnog oblika, a da stolić za kavu ne može stajati na neobičnim nožicama? Neočekivane forme, raznolike lampe, avangardni lusteri i razigrani dodaci itekako su dobrodošli te odličan način da samo jednim komadom namještaja oživite prostor.

Ovo je posebno poželjno u spavaćoj sobi kako biste već pri ustajanju započeli dan u ugodnom i poticajnom ambijentu. Dobar način za uvođenje dopaminskog dekora u sobu jest putem zavjesa, posteljine, zidnih dekoracija ili raznih tepiha u bojama baš po vašem guštu.