SASTAVNI DIO VEZE

Znate li se dobro posvađati?

24.07.2013 u 10:41

Bionic
Reading

Najčešći obrazac ponašanja zove se uzorak zahtijevanja i povlačenja, kojem jedan partner okrivi drugog ili zahtijeva promjenu ponašanja, a taj drugi partner pokuša izbjegavati razgovor o aktualnom problemu ili se samo povuče iz razgovora

Znate li se dobro posvađati, pitanje je koje je zanimalo američke istraživače. Oni su analizirali na koji se način parovi s dugim stažem svađaju i mire, a teme njihovih svađa obuhvaćale su široku lepezu problema, od kućanskih poslova pa sve do novca.

Snimali su gotovo 130 parova u razdoblju od 13 godina i detaljno analizirali njihov stil komunikacije, piše Ordinacija.hr.

Parovi koji su imali isti i destruktivan stil komunikacije (nazvan uzorkom zahtijevanja i povlačenja) promijenili su vrstu komunikacije kako su starjeli. Na kraju su oba bračna partnera u većoj mjeri izbjegavala teme zbog kojih bi se nekada sukobili. Zvuči vam poznato? Riječ je o obrascu ponašanja u kojem jedan partner okrivi drugog ili zahtijeva promjenu ponašanja, a taj drugi partner pokuša izbjegavati razgovor o datom problemu ili se samo povuče iz razgovora.

Psiholozi ovakav uzorak ponašanja smatraju štetnim za vezu, pogotovo ako je riječ o mlađim parovima, međutim stariji parovi imali su desetljeća prilike za svađu i ustanovili su kako je izbjegavanje razgovora o nekoj temi način na koji mogu priječi na neke neutralne teme, objasnili su istraživači Sveučilišta San Francisco State.

Više o ovoj temi pročitajte na stranicama Ordinacija.hr.