ŠTETNA NAVIKA

Znate li koliko vam koža stari ako navečer ne skidate šminku?

21.06.2013 u 08:56

Bionic
Reading

Tradicionalni majčinski savjet upozorava da skinete šminku prije spavanje da koža ne bi starjela. Čini se, međutim, da tu lekciju mnoge mlade žene nisu dobro naučile

Navika iz studentskih dana da se spava neočišćena lica kod mladih se žena proteže do sredine dvadesetih, a gotovo polovica mladih žena priznaje da je grijeh prema koži počinila zbog pijanstva.


Zapanjujućih 47,9 posto žena do 30 godina izjavilo je da će prespavati s make-up najmanje jednom tjedno, a gotovo trećina priznaje da im se to dogodi čak dva puta tjedno, pokazuju rezultati istraživanja provedenog u Velikoj Britaniji koje prenosi Mail Online.

Više od polovice, 57,5 posto ispitanih žena priznaje da je glavni razlog pijanstvo budući da nakon nekoliko pića nisu smatrale velikim problemom što u krevet odlaze sa šminkom.

Osim toga, priznaju da su svjesne štetnih nuspojava te navike, a više od trećine bi dobile akne i mrlje nakon nošenja šminke u krevet. Druga je trećina kao posljedicu navike iskusila suhu i dehidriranu kožu, a 13,4 posto otkrilo je da im trepavice postaju krhke.

Većina mladih žena (79,8 posto) odgovorilo je da im treba manje od deset minuta da skinu make-up, no unatoč tom brzom i jednostavnom režimu ljepote, barem jednom tjedno nisu bile sposobne učiniti taj napor. Uglavnom procjenjuju da im zbog te navike lice stari u prosjeku 2,15 dana što znači da koža stari 111 dana godišnje ili više od tri i pol mjeseca!

Ne postoji izgovor da ne skinete make-up, tvrde stručnjaci upozoravajući da se prave posljedice te navike mogu vidjeti tek za nekoliko godina.