TRENDI UREĐENJE

Znate li kako urediti dom sivom bojom

10.06.2013 u 09:21

Bionic
Reading

U stručnim krugovima siva je nova bijela, a vrlo je elegantna zbog neutralnog naglaska koji daje prostoru

Osim što je neutralna pa ju lako možemo kombinirati s ostalim bojama, siva je boja posebna jer druge jače tonove čini primjetnijim i elegantnijim umjesto da ih guši kao neke druge boje.

Što se tiče sive boje na zidovima, njujorški ličilac i dekorater Mark Chamberlain za Real Simple ističe da nikada ne stavljate polusjajnu ili sjajnu sivu boju jer ćete stvoriti efekt kontejnera za otpad.
Da bi siva boja došla do izražaja u nekoj prostoriji, pazite na rasvjetu i dobro rasporedite podne, zidne i stolne lampe.

S minimalnom naznakom zelenkaste, siva boja odlično će se slagati s bijelom, plavom ili nijansom citrusa. Želite li da soba djeluje dublje, kombinirajte tamniju i svjetliju nijansu sive tako da donji dio zida bude u tamnoj nijansi.

Ako inače igrate na sigurno i volite svijetle boje pa su svi zidovi u bijeloj, probajte ih potamniti u blijedosivu boju. Prostorija će izgubiti sterilnost i djelovati zanimljivije, a i dalje će vam odgovarati svi ostali detalji u interijeru.

Volite li tamniju sivu boju, znajte da ona prostoru daje glamuroznu notu, a idealna je za prostorije poput blagovaonice u kojoj ćete rado održavati večere i druženja. Kombinacija nekoliko sivih nijansi kroz namještaj, detalje ili primjerice tapete ne mora biti previše. U dobrom omjeru različitih nijansi i tekstura, takva će prostorija djelovati profinjeno.

Za prostorije u kojima nema previše prirodnog svjetla odaberite sive boje u kojima se nalazi tračak žute. To su tople sive boje koje stvaraju ugodan životni prostor. Ako možete, bilo bi najbolje da stavite nekoliko uzoraka na zid i proučite kako izgleda ujutro, popodne i kasno uvečer jer je svjetlost drugačija.

Svi detalji koje ćete staviti u određenu prostoriju mogu se slagati sa sivom bojom zidova ili možete napraviti obrnuto. Tako uza sive zidove kombinirajte sjedeće garniture, tepihe, rasvjetu ili jastuke u odgovarajućoj boji ili obrnuto.