NAJVAŽNIJA JE PREVENCIJA

Znate li kako se uopće brinuti za svoje zdravlje?

  • Autor: K.Z.
  • Zadnja izmjena 18.08.2014 07:41
  • Objavljeno 18.08.2014 u 07:00
žena hrana zdravlje

žena hrana zdravlje

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Kad ste zdravi, onda o zdravlju ni ne razmišljate, ali čim se pojave tegobe, donosite drastične odluke. No najmudrije je djelovati preventivno

Briga o vlastitu zdravlju doživotna je navika, kultura i način življenja. Procjenjuje se da se čak polovica kroničnih bolesti može spriječiti boljom brigom za zdravlje u svakoj životnoj dobi. Za dobre promjene nikada nije kasno pa zašto ne biste već danas donijeli neke zdrave odluke.

Kategoričko 'NE!' nezdravim navikama
Nije se lako riješiti nezdravih navika, ali je moguće. Prestanak pušenja i smanjenje unosa alkohola odluke su koje će vam promijeniti život. Prestanak pušenja znatno umanjuje rizik od zloćudnih bolesti koje se češće javljaju kod pušača, kao i od bolesti srca i krvnih žila. Ako želimo unaprijediti svoje zdravlje, konzumacija alkohola mora biti umjerena. Dakle, budite odlučni i darujte si zdravlje!

Kretanje je imperativ
Samo 30 minuta hodanja svaki dan može značajno poboljšati zdravstveno stanje. Redovito kretanje pomaže u sprečavanju i korekciji prekomjerne tjelesne težine, bolesti srca i krvnih žila, dijabetesa te održavanju tjelesne forme i poboljšanju općeg fizičkog i psihičkog stanja pojedinca. Jedna od zdravih odluka koje trebate početi primjenjivati već danas redovita je tjelesna aktivnost. Već i nakon redovite polusatne šetnje zdravlje će vam biti unaprijeđeno!Sam svoj liječnik, ali mudro i pametno

Odgovorno 'samoliječenje' pojedinac poduzima radi očuvanja zdravlja i/ili rješavanja manjih zdravstvenih tegoba kao što su prehlada, kašalj, glavobolja, probavni problemi, menstrualne tegobe, križobolja, lakše ozljede, blaža nesanica, alergije - uz prepoznavanje simptoma i odgovornu upotrebu lijekova bez recepta. 'Samoliječenje' podrazumijeva i odgovornu procjenu simptoma i/ili bolesti bilo samostalno ili u suradnji s liječnikom ili ljekarnikom.

Ništa bez promjene prehrane

Voća i povrća nikad dovoljno u našoj prehrani! No brojne svakodnevne obveze i ubrzan način života uglavnom znače i manju brigu za zdravu prehranu. Voće i povrće dokazano poboljšavaju opće zdravstveno stanje zbog visokog udjela neophodnih vitamina i minerala, a kada je i uravnotežen i unos ostalih zdravih namirnica, zdravlje je u vašim rukama. Zdravija prehrana zato je zdrava odluka za svaki dan.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!