SEZONSKE TEGOBE

Znate li kako izliječiti zimsku depresiju?

09.11.2011 u 10:48

Bionic
Reading

Kako se dan skraćuje, mnogo ljudi razmišlja o tome kako se boriti protiv zimske melankolije. Odmor na sunčanom Barbadosu ili Kanarima zvuči privlačno, ali takvi 'lijekovi' su poprilično skupi i njihov učinak brzo izblijedi. Oni dovoljno motivirani natjerat će se na rani džoging ili šetnju sa psom, ali pitanje je koliko će biti motivirani za takvu rekreaciju kada padne snijeg

Znanstvenici su, čini se, stali na kraj tom problemu i smislili kako se boriti protiv takozvanog sezonskog afektivnog poremećaja. Tvrde da je za liječenje potrebno samo osam minuta dnevno. Metoda koju su osmislili, kako donosi Telegraph, zahtijeva direktno isijavanje svjetlosti u uši, a zasniva se na otkriću da je sam mozak osjetljiv na svjetlost jednako kao i oči te koristi svoje fotoreceptore da bi pomogao biološkom satu ljudskog tijela.

Znanstvenici s finskog sveučilišta Oulu otkrili su da najmanje 18 dijelova mozga sadrži na svjetlo osjetljive proteine opsine koji se također nalaze u očima. U suradnji s tvrtkom Valkee pokušavaju osmisliti uređaj sličan iPodu koji bi korisnicima pomoću sićušnih 'baklji' skrivenih u slušalicama svakodnevno osiguravao dnevnu dozu umjetne sunčeve svjetlosti.

Kliničko istraživanje provedeno na 89 volontera koji pate od sezonskog afektivnog poremećaja pokazalo je da je njih čak 74 do 79 posto korištenjem uređaja između osam i 12 minuta dnevno u potpunosti uspjelo izliječiti simptome depresije. Jedna sudionica objasnila je da je ranije svoju zimsku depresiju liječila čokoladom, ali za to sada više nema potrebe.

Izvršni direktor tvrtke Valkee Timo Ahopelto kazao je da su u mozgu pronašli tri vrste proteina osjetljivih na svjetlo. 'Može se reći da je naš mozak osjetljiviji na svjetlo nego naše oči jer su koncentracije fotoreceptora znatno više nego u očima', objasnio je Ahopelto.

Inače, sezonski afektivni poremećaj uzrokuje nedostatak dnevne svjetlosti koja je ključna za proizvodnju serotonina, takozvanog hormona sreće.