TAJNE VELIČINE, DULJINE I OSJETLJIVOSTI

Znate li baš sve o penisu?

18.03.2013 u 07:30

Bionic
Reading

O muškarcima i penisu uvijek postoje određena neodgovorena pitanja, a kako biste na tom području postali pravi eksperti, donosimo zanimljive činjenice o osjetljivosti, zadovoljstvu i veličini penisa, uz još neke zanimljive činjenice

Važnost erekcije
Da biste svoj penis održali u formi, morate imati redovite erekcije, a profesor urologije na sveučilištu Southern Illinois, Tobias Kohler, ističe da erekcija mora biti svakodnevna vježba za penis. Za održavanje zdravog tonusa mišića, penis mora povremeno biti obogaćen kisikom uz nalet krvi, koji povećavaju penis i uzrokuju erekciju.

Ako je muškarac fizički sposoban za erekciju, no ne doživljava je tijekom dana, ne treba se posebno zabrinjavati, ističe profesor Kohler te dodaje da uzrok tome mogu biti problemi koji ne pridonose erotskom elementu života. Naime, u mozgu je ugrađena automatska funkcija penisa, pa se tako stanje uma lako odražava i na funkciju penisa, piše webmd.com.

Impulsi u mozgu uzrokuju pak erekcije tijekom sna, točnije tijekom REM faze sna, a ta pojava uopće nije povezana s onime što sanjate te će penis, bez obzira na sve, u tom dijelu sna biti u erekciji. Međutim, neki muškarci fizički ne mogu doživjeti erekciju, a to može biti uzrokovano pretrpljenom traumom živaca ili pak oštećenjem živaca i krvnih žila zbog dijabetesa.

'Ako se erekcije ne događaju periodično, penis bi se mogao skratiti. Naime, bez redovitih erekcija tkivo penisa postaje manje elastično te se sužava, što može penis skratiti i od jednog do dva centimetra,' kaže Kohler.

Veličina penisa ne utječe na njegovu veličinu u erekciji
U jednoj studiji u kojoj je sudjelovalo 80 muškaraca, znanstvenici su otkrili da se povećanje penisa od opuštenog stanja do erekcije znatno razlikuje od muškarca do muškarca. Tako erekcija penis može povećati od 0,6 centimetara do devet centimetara. Međutim, prema riječima znanstvenika, veličina penisa u opuštenom stanju ne utječe i na njegovu veličinu u erekciji. Iako će mnogi pretpostaviti da će muškarac s velikim penisom u opuštenom stanju imati veći penis u erekciji od muškarca s manjim penisom, to nije pravilo.

Analiza od više od tisuću mjerenja koju je poduzeo seksolog Alfred Kinsey, pokazala je da penisi koji su kraći u opuštenom stanju imaju tendenciju povećanja za dva puta više negoli penisi koji su duži u opuštenom stanju.

Zona užitka
Mnogi muškarci smatraju da su glavić penisa i njegov donji dio najosjetljiviji na seksualni užitak. Znanstvenici su u jednom istraživanju ispitali 81 zdravog muškarca da ocijene erotsku osjetljivost na različitim dijelovima tijela, uključujući penis, ali i područja poput skrotuma, bradavica, vrata i anusa.

Donji dio penisa te sam glavić pokazali su se kao najosjetljiviji kod većine muškaraca, nakon čega slijedi donji dio glavića, lijeva i desna strana penisa i kožica.

sjetljivost opada s dobi
Istraživanja pokazuju da penis tijekom godina gubi na osjetljivosti, iako je teško odrediti u kojoj mjeri. U principu, osjetljivost penisa mjeri se s najmanjom količinom stimulacije potrebne da je muškarac osjeti, a naziva se osjetilni prag. Unatoč razlikama između studija, podaci pokazuju jasan trend opadanja osjetljivosti s godinama. Nakon 25. godine osjetljivost penisa na podražaje opada, a najveće smanjenje osjetljivosti je u dobi između 65 i 75 godina.

Penis je veći nego što se čini

'Veliki broj muškaraca bit će ponosan kada sazna da je njihov penis zapravo dvostruko veći no što misle', kaže Kohler. Naime, polovica dužine penisa nalazi se unutar tijela, a kada ga se gleda na MRI slici, penis je zapravo oblika bumeranga.

Koža penisa je stanište brojnim bakterijama
Doktori Lance Price i Cindy Liu iz istraživačkog centra Translational Genomics koristili su genetske testove za identifikaciju bakterije koje se nalaze na penisu. Njihova studija pokazala je ukupno 42 jedinstvene vrste bakterija koje nastanjuju kožu penisa. 'Ljudsko tijelo je značajan ekosustav', kažu doktori.

Međutim, bakterije na obrezanim i neobrezanim penisima se razlikuju. Naime, obrezani muškarci na penisima, kako je pokazalo istraživanje, imaju manji broj bakterija. Prema riječima znanstvenika, obrezani muškarci na penisima nisu imali aerobne bakterije – one koje za rast trebaju kisik. Naime, kožica na penisu s unutarnje strane je sluznica, poput kapka na oku. Prema riječima doktora Pricea, u tome okruženju određene aerobne bakterije mogu napredovati, no ne i na suhoj koži, stoga kod obrezanih muškaraca postoji manji broj bakterija na penisu.