LJEPOTA BEZ MANE

Znanstvenici pronašli gen za neodoljiv izgled

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 16.10.2009 15:46
  • Objavljeno 16.10.2009 u 14:32
Marilyn Monroe

Marilyn Monroe

Izvor: Sipa Press / Autor: Sipa

Znanstvenici su napokon pronašli način kako muški spol preobraziti u neodoljive Apolone, a ženski u vruće Merlinke. Doduše, otkriće je primjenjivo samo kad su u pitanju vinske mušice

Efekt koji je polučio eksperiment toliko je zapanjujući da je odmah prozvan seksualnim cunamijem. I muški i ženski sudionici u eksperimentu toliko su se proljepšali da su uspjeli preobratiti svoje heteroseksualne partnere u homoseksualne.

Petljajući s feromonima, znanstvenici su uspjeli otkriti tajnu seksipila, no jedini je problem što to zasad dokazano djeluje samo na vinskim mušicama.

Profesor Joel Levine sa Sveučilišta u Torontu, koji je vodio istraživanje, genetski je tretirao vinske mušice kako bi ih potaknuo da proizvode određene feromone ili miris koji mušice koriste za međusobnu komunikaciju.

Pokazalo se da bi mušice, kad im je određena vrsta feromona bila uklonjena, reagirale vrlo napaljeno. I ženske i muške jedinke smatrale bi mušice bez tog specifičnog feromona neodoljivima. Iako među vinskim mušicama nikada nije zabilježen slučaj homoseksualnih sklonosti, mušice bez feromona izazivale su identičnu privlačnost kod oba spola, a privlačne su bile čak i drugim bubama.

Ženke bez feromona postale bi svojevrsni ekvivalent Marilyn Monroe u svijetu vinskih mušica, jednako privlačan za oba spola.

'Manjak tih kemijskih signala eliminirao je barijere za parenje s drugima', objasnio je profesor Levine. Iako su feromoni značajni i za parenje kod ljudi, naši mehanizmi privlačnosti su bitno kompleksiniji, napominje Levine: 'Mi se više oslanjamo na vizualni moment i imamo kompleksniji način pristupanja drugoj jedinki nego vinske mušice.' Zato ovo otkriće ipak neće biti jednako revolucionarno u ljudskom svijetu, kao što je to slučaj kod mušica.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi