korisni savjeti

Znakovi koji govore da je vaša beba spremna za jednu od većih promjena

  • Autor: tnative
  • Zadnja izmjena 12.06.2019 12:09
  • Objavljeno 12.06.2019 u 11:57
tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Freepik

Svi ćemo se vjerojatno složiti da, uz prve korake i prve riječi, prvi samostalni odlazak na kahlicu roditelji slave kao velik korak u odrastanju svoje bebe. Činjenica je da život nakon tog velikog koraka svima postaje mnogo lakši

I tu dolazimo do prve dvojbe - mnogi se roditelji pitaju kako prepoznati onaj pravi trenutak u kojem će krenuti privikavati svoju bebu na kahlicu. Imajte pritom na umu to da su djeca različita i da će nekima trebati dulje od drugih.

Srećom, postoje jasni znakovi koji upućuju na to da je vaša beba spremna na jednu od većih promjena. Na vama je jedino da obratite pažnju na nekoliko važnih znakova koji će i vama i njoj olakšati posao.

Za početak, vaše bi dijete trebalo moći slijediti jednostavne upute te razumjeti i koristiti riječi koje se tiču korištenja kahlice. Nakon toga čeka vas zadatak da ga naučite povezivati fiziološke potrebe s kahlicom. Prije nego što krenete s treningom dobro bi bilo i kad bi pelena vaše bebe ostala suha barem dva sata u komadu, po mogućnosti i dulje.

tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Sad slijedi onaj zahtjevniji dio jer se tiče samostalnosti vaše bebe. Dijete bi samo trebalo pokazati interes i strpljenje da neko vrijeme provede sjedeći na kahlici. Kad ste jednom dogurali do ovog koraka, skoro ste pred ciljem. Sve što vam još preostaje jest da svoje dijete naučite da mora pravovremeno skinuti svu potrebnu odjeću.

Ako vas ipak zanimaju brojke, većina se stručnjaka slaže da bi bebe dobar dio ovih znakova trebale pokazivati negdje u dobi između 18 i 24 mjeseca. Upozoravaju da je moguće da neka djeca do te faze dođu tek kasnije. To nije razlog za brigu. Dok do svoje četvrte godine počnu samostalno obavljati nuždu, sve bi trebalo biti u najboljem redu.

Statistički je dokazano da dječaci najčešće malo kasne za djevojčicama u tom pogledu. Vjerojatno će im, u odnosu na djevojčice, trebati i nešto dulje da se priviknu na kahlicu.

Za slučaj da se tijekom vremena prilagodbe ipak dogodi neka 'nezgoda', nemojte se prijevremeno rješavati svega onoga što je vašoj bebi trebalo tijekom prve godine života. Zadržite svoje vlažne maramice, pelene, higijenska sredstva po izboru, podlogu za prematanje i kadicu za kupanje dok ne budete sto posto sigurni da vam više neće trebati.

tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Pretpostavimo ipak da vašem djetetu više ne trebaju pelene. Kako biste bili sigurni da će tako i ostati, bilo bi najbolje da svaku kupaonicu koje vaše dijete koristi opskrbite kahlicom. A jednu biste trebali držati i u svom prtljažniku, osobito ako idete na put. Iskusni roditelji savjetuju i da tijekom puta stanete svakih sat do dva.

Za kraj smo ostavili još nekoliko korisnih savjeta. Prije nego krenete s procesom odvikavanja od pelena, pokušajte svoje dijete naučiti da vam kaže kad mu je pelena puna. Tako će kasnije lakše prepoznati trenutak u kojem će mu zatrebati kahlica. Za svu djecu, neovisno o spolu, vrijedi savjet da bi na početku svoje vrijeme na kahlici trebali provoditi u peleni, bez obzira na to jesu li doista spremni skinuti je. Dopustite im da se priviknu.

Zlatno je pravilo to da svoje dijete nikad ne biste trebali tjerati na kahlicu protiv njegove volje. Tako ćete si dugoročno samo stvoriti neugodnosti. Umjesto toga, pohvalite svoje dijete za svaki pokušaj, makar on bio i neuspješan.

Ako ste nakon svega ovoga procijenili da ste spremni odvažiti se u ovu avanturu, provjerite na Žutom kliku bogatu ponudu koja će vam zasigurno olakšati tranziciju. Vaša će vam narudžba biti besplatno dostavljena na kućnu adresu najkasnije u roku od tri dana.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!