RUČNO IZRAĐENI NAKIT

Zmajske kreacije kreativne dubrovačke umjetnice

11.09.2016 u 20:00

Bionic
Reading

Mlada Dubrovčanka Dolores Brbora već dvije godine s puno ljubavi i strpljenja izrađuje nakit koji osvaja na prvi pogled. Ljubiteljica fantastike i znanstvene fantastike oduprijela se šablonskoj izradi i osmislila nešto sasvim drukčije pa u njezinim spretnim rukama od polimer gline, raznih staklenih i metalnih komponenata, nastaju ogrlice s jedinstvenim zmajskim i drugim privjescima

'Velika sam ljubiteljica fantastične književnosti pa za svaki komad koji radim sklapam neku priču u glavi ili pokušavam uobličiti u materijalno neku ideju ili priču koju sam iz fantastičnih djela preuzela. Također sam vrlo sklona detaljima i ne volim puno praznog prostora, što naposljetku rezultira zanimljivim kreacijama na kojima se može otkriti nešto novo svaki put kada ih se pogleda', ispričala nam je mlada Dubrovčanka.

Inspiracija za nju je neiscrpna.
'Priroda, povijest, književnost, videoigre, djela drugih umjetnika. Sve to doprinosi formiranju moje svijesti, a potom i mojih kreacija. Ne mogu uprijeti prstom u jednu stvar i reći da mi je to inspiracija jer se ne volim ograničavati. Inspiracija je ondje gdje je želite vidjeti', tvrdi.

Nije joj bilo teško krenuti s izradom tog zanimljivog nakita jer to, kaže, nije bio planirani proces s misijom, nego ideja koja se izrodila u zabavan i zanimljiv posao. Njezin nakit obožavaju strani turisti, ali i Dubrovčani.

'Hrvati vrlo vrednuju moje kreacije, po tome ne zaostaju za bilo kojim drugim inozemnim mentalitetom, oni znaju koliko truda i vremena ide u njih te ih često naručuju i upućuju riječi ohrabrenja i komplimente. U početku sam mislila da će mentalitet maloga grada kao što je Dubrovnik biti prepreka da se Takav nakit i kreacije prepoznaju, no ugodno sam se iznenadila kad sam shvatila da sam u krivu', kaže.

Prva kreacija koju je prodala bila je srebrni zmaj koji drži pticu u kavezu.
'Prodao se nekoliko dana nakon što je postavljen u moj online shop i najviše me oduševila brzina kojom je bio ugrabljen, a kasnije i odličan feedback. Izuzetno je ugodno dobiti potvrdu za svoj rad takvim putem, kada u nekome probudite želju za svojom originalnom kreacijom', ističe.

Nema najdraži komad nakita jer je to, kaže, kao kad se majku pita koje joj je dijete najdraže.
'Svaka mi je kreacija draga na svoj način, ali ako bih baš morala birati, bila bi to ogrlica na jesenskog zmaja. Radi se o raskriljenom zmaju bakrenih i zlatnih nijansi, krila ukrašenih lišćem i žirevima, s čijeg repa visi hrastov list. Na njega sam potrošila puno sati rada te je količina detalja na njemu zaista impresivna', pojasnila je.

Vrijeme izrade njezina nakita ovisi od komada do komada.
'Puno toga ovisi o boji, teksturi, dizajnu i veličini. U nekim se slučajevima radi o nekoliko sati, a nekad i po nekoliko dana. Kreacije treba osmisliti, oblikovati, bojati, peći, glazirati. 'Tu ima dosta posla, a voljela bih dodati i da se uglavnom radi o malim kreacijama koje je puno teže oblikovati. Radi sitnih detalja se dobivaju dioptrija i bol u leđima', otkrila je.

Osim polimer gline, koristi razne staklene i metalne komponente jer se, pojašnjava, mogu peći u pećnici skupa s glinom.
'Također koristim i poludrago kamenje ili obično kamenje s plaže. Miješanje različitih medija je izuzetno zabavno, a potencijal je praktički beskonačan', otkrila je. Njezin bajkoviti nakit, ali i druge kreacije, može se kupiti u mom online Etsy shopu koji se zove Regnum Draconis što znači kraljevstvo zmajeva na latinskom. Za posebne narudžbe ili bilo kakve upite može je se kontaktirati na Facebooku, Instagramu ili DeviantArtu.