zaštita spolnog i reproduktivnog zdravlja

Živjeti zdravo: Kako spriječiti druženje sa 'Zaraznom šestorkom'?

01.07.2020 u 10:52

Bionic
Reading

U tijeku je ljetna javnozdravstvena kampanja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, 'Nema maženja bez paženja', na temu zaštite spolnog i reproduktivnog zdravlja u sklopu provedbe projekta Živjeti zdravo

Spolno prenosive infekcije (SPI) se teže 'zarade' od brojnih drugih infekcija jer zahtijevaju iznimno blizak i intiman kontakt za prijenos. Zbog čega su onda SPI toliko učestale? Odgovor je vjerojatno zato što ljudi često ne znaju kako ih prepoznati, liječiti, spriječiti njihov prijenos ili kako ih potpuno izbjeći, a kada to znaju, često to znanje ne primjenjuju dosljedno. Uobičajeno opravdanje za zanemarivanje rizika je 'Meni se to ne može dogoditi…', ali se ipak dogodi.

Jesu li SPI zaista toliko važne i opasne?

Osim što se infekcija može prenijeti na partnera, ako se pravodobno i pravilno ne liječi, može imati ozbiljne posljedice kao što su: oštećenja drugih organa, neplodnost, spontani pobačaj, rak i smrt.

Kada pričamo o SPI, uglavnom se stavlja naglasak na HIV, kao jednu od najopasnijih, dok se ostale, puno učestalije SPI, često zaboravljaju ili ignoriraju.

Upravo iz tih razloga, posebno u ovo ljetno vrijeme, potrebno je podsjetiti se i na Zaraznu šestorku, koja uključuje neke od najučestalijih SPI. Njih dijelimo na bakterijske SPI (mikoplazma, ureaplazma, klamidija i gonoreja) i virusne SPI (HPV i genitalni herpes).

Iako većina SPI može biti bez simptoma, nekada ipak postoje 'znakovi za uzbunu.' Kod bakterijskih SPI to su najčešće svrbež u području spolovila, peckanje pri mokrenju, iscjedak te krvarenje iz rodnice izvan mjesečnice. Što se tiče virusnih SPI, HPV može uzrokovati spolne bradavice (kondilome) ili promjene na stanicama vrata maternice, dok genitalni herpes uzrokuje crvenilo, peckanje, svrbež i izbijanje mjehurića.

Što napraviti kad se pojave simptomi?

U slučaju javljanja bilo kojeg od simptoma, potrebno ih je shvatiti ozbiljno, prebroditi mogući osjećaj srama i nelagode te posjetiti svog obiteljskog liječnika ili ginekologa. Sve četiri navedene bakterijske infekcije se uspješno liječe antibioticima, ali je važno s terapijom započeti što ranije i liječiti oba partnera kako bi se spriječio 'ping-pong' efekt, tj. kako se partneri ne bi međusobno ponovno zarazili nakon liječenja. Protiv HPV-a i genitalnog herpesa ne postoje učinkoviti lijekovi, ali promjene uzrokovane HPV-om se mogu kirurški tretirati, a herpes se može zaliječiti te antivirusnim lijekovima ublažiti i skratiti trajanje bolesti.

ABC strategija kao temelj zaštite

Postoje koraci koji se mogu poduzeti kako bi se sačuvalo spolno i reproduktivno zdravlje. Temelj zaštite je tzv. ABC strategija: A (engl. abstinence) – apstinencija ili suzdržavanje od spolnih odnosa; B (engl. be faithful) – biti vjeran, jer učestalo mijenjanje partnera povećava rizik od SPI; C (engl. condom) – pravilna i dosljedna uporaba kondoma od samog početka do kraja spolnog odnosa uvelike smanjuje rizik od SPI. Uz tu temeljnu strategiju, još je važno održavanje higijene, cijepljenje protiv HPV-a, izbjegavanje rizičnog spolnog ponašanja i redoviti preventivni liječnički pregledi.

Imajte na umu da, iako dobiti SPI nije kraj svijeta, svatko od nas može poduzeti korake kako bi se smanjio rizik od SPI.

Za sve dodatne informacije i pitanja, na raspolaganju Vam stoji Savjetovalište za promicanje spolnog zdravlja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (kontakti: 01/4863-345; savjetovalista@hzjz.hr).

Izvor: Društvene mreže

O projektu Živjeti zdravo

Hrvatski zavod za javno zdravstvo, kao krovna javnozdravstvena ustanova, provodi Nacionalni program promicanja zdravlja Živjeti zdravo, u suradnji s mrežom županijskih zavoda za javno zdravstvo. Na temelju Nacionalnog programa nastao je projekt Živjeti zdravo koji je sufinanciran sredstvima Europskog socijalnog fonda (ESF) i traje od 2016.-2022. godine. Cilj projekta Živjeti zdravo je unaprjeđenje zdravlja populacije putem smanjenja negativnog učinka bihevioralnih, biomedicinskih i sociomedicinskih rizičnih čimbenika te kreiranje okruženja u kojem je svim osobama u Hrvatskoj omogućena najviša razina zdravlja i kvaliteta života. Provedbom ovoga projekta želi se senzibilizirati i educirati građane o potrebi očuvanja zdravlja i usvajanja zdravih životnih navika, čime se može doprinijeti smanjenju obolijevanja od kroničnih nezaraznih bolesti koje su uzrok više od 3/4 smrti u Hrvatskoj. Projekt Živjeti zdravo sastoji se od pet elemenata: Zdravstveno obrazovanje, Zdravlje i tjelesna aktivnost, Zdravlje i prehrana, Zdravlje i radno mjesto i Zdravlje i okoliš.