IDEJNO RJEŠENJE

Zidovi kao dekorativni elementi prostora

Bionic
Reading

Osim za pregrađivanje, zidovi mogu dobiti i dekorativnu ulogu koja će prostoru dati novi izražaj i potpunu individualnost. Poigrajte se bojama i oblicima

Poštovani,

U fazi smo preuređenja stana od 74 m2 za mladi par. Htjeli bismo jedinstven prostor kuhinje i dnevnog boravka, uz mogućnost djelomične pregrade zidom. Potreban nam je što veći garderobni prostor i ne znamo bi li trebalo ostavu prenamijeniti u tu svrhu?

U kupaonicu bismo smjestili i WC školjku te tuš kabinu. Manja soba je predviđena kao radna i soba za goste.

Molimo vas za savjet.

Odgovor arhitektice:

Poštovana,

Zid između kuhinje i dnevnog boravka djelomično uklonite

Vaš stan može pružiti vrlo funkcionalan boravak uz vrlo malo prostornih korekcija. Potrebe za garderobnim prostorom ćete zadovoljiti izvedbom ugradbenog ormara u ulaznom dijelu stana te još jednim koji ćete dobiti rušenjem zida ostave i smještajem ugradbenog ormara u hodnik spavaćeg trakta. Dubina ovog ormara može biti i 80 cm.

Smještaj tuš kabine u kupaonicu će dodatno vizualno smanjiti prostor, ali će funkcionalnost prostora svakako biti veća smještajem i WC školjke, pa je gubitak prostornosti opravdan.

Spavaća soba je vrlo prostrana te omogućuje smještaj dva garderobna ormara. Ukoliko nemate toliku potrebu za garderobnim prostorom, moguće je uz jedan ormar smjestiti komodu za TV.

Rada soba, tj. soba za goste je vrlo mala te omogućava smještaj osnovnih elemenata namještaja-krevet, radni stol, komoda za TV i niži ormar. Izbjegavajte visoke elemente namještaja u ovoj sobi, zbog njezinih malih dimenzija.

Kuhinju riješite na način da maksimalno iskoristite prostor u odnosu na postojeće pozicije instalacija - organizirajte je u slovo L. Prvi i posljednji element neka budu visoki ormar s povišeno postavljenom pećnicom te hladnjak, a između smjestite radne plohe, štednjak, sudoper i perilicu za suđa. Visoke elemente izvedite u bijeloj ili krem boji, kao i radnu ploču, a radni i viseći elementi neka budu narančasti.

Postojeći zid između kuhinje i dnevnog boravka djelomično uklonite na način da zadržite dio zida, stvarajući kružnu vezu između ova dva prostora, u koju ćete smjestiti blagovaonicu kao poveznicu kuhinje i dnevnog boravka.

Unutar kuhinje smjestite šank koji će poslužiti za brzo jelo i kao dodatna radna ploha, a s druge strane će zid ostati slobodan, kao dekorativni element u prostoru. Kako biste povećali vizualnu povezanost prostora i naglasili njegovu dekorativnost, u zidu ostavite otvor u obliku elipse, koji s gornje strane može biti osvijetljen ili sadržavati policu na pola visine.

Ovaj zid obojite u narančastu boju koja će, uz bijelu i ljubičastu u detaljima, dominirati u prostoru. Stolice izvedite u narančastim nijansama te izbjegavajte visoke naslone koji će stvoriti vizualnu barijeru prema staklenoj stijeni. U dnevni boravak smjestite trosjed i dvosjed u narančastoj boji, komodu za TV obavezno minimalističkog dizajna u bijeloj boji te klub stolić u kombinaciji stakla i drva, također u bijeloj boji.

Tepih može biti jednobojan ili šaren, u bojama interijera, a pod svijetao. S minimalnim brojem elemenata u dnevnom boravku prostor će izgledati veće, a uvođenje narančaste boje dodatno će stvoriti dinamičnu, ali ugodnu atmosferu u dnevnom traktu. Prostor obogatite zelenilom.

Ako planirate preurediti svoj životni prostor i pretvoriti ga u funkcionalno i ugodno mjesto za boravak, dobro bi vam došao savjet stručnjaka. Na stranicama tportala možete dobiti besplatan savjet naših stručnih suradnica, mr. ing. arh. Monike Galović-Dumendžić i mr. ing. arh. Izabele Galović-Ninić, koje jednom tjedno čitateljima nude najbolja idejna rješenja. Svoje tlocrte šaljite na e-mail adresu interijeri@tportal.hr.

Više o uređenju interijera možete pronaći na www.interijerNET.hr.