AUDI OTKRIO PLANOVE

Žestoka ušteda na masi, umjesto V6 - četverocilindraši

16.03.2009 u 09:43

Bionic
Reading

Nakon što je objavio rekordne rezultate za 2008, Audi je zasluženo postao zvijezda automobilskog svijeta. U razgovoru s Car and Driverom, Audijev direktor za proizvodnju Michael Dick otkrio je buduće planove ingolstadtskog proizvođača

Audiju je na pameti ušteda na masi za iduće generacije vozila, tvrdi Michael Dick. Naime, testni prototipni nasljednik iduće generacije A5 koji već odrađuje prve korake od aktualnog je modela lakši čak 400 kilograma!

Do ovakvog su rezultata u Audiju došli opsežnim korištenjem aluminija, magnezija i čelika visoke čvrstoće. Aluminij čini 69 posto građe aktualnog TT-a, udio ovog metala bit će još veći u idućoj generaciji modela A6 2012. te još veći kod modela A4/A5/S4/S5 2014.

Audijev direktor također je napomenuo da je prelazak s motora V8 na turbopunjeni V6 tek prvi korak te da će iduće generacije S-modela dolaziti s četverocilindričnim turbopunjenim motorima koji će biti 20 posto lakši i 30 posto manji.

Kada je u pitanju dizajn novih automobila s četiri prstena, Michael Dick je kao dizajnersku vodilju naveo detroitski koncept Sportback. Nalik njemu bit će novi model A7 koji bi se trebao pojaviti do kraja godine, a za koji Dick tvrdi da je, unatoč dimenzijama, zbog mase od 1.500 kilograma brži od aktualnog S5 na Nurburgringu.

Dok ne vidimo službene podatke, ne vjerujemo, premda zvuči dobro.