DIOR I SCHIAPARELLI

Ženstvene siluete za spontane, opuštene žene

26.01.2016 u 10:25

  • +33

Paris Haute Couture FW: Christian Dior i Schiaparelli

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Bionic
Reading

Na pariškom tjednu visoke mode modna kuća Dior prikazala je prvu kolekciju iza koje ne stoji Raf Simons, a kojom su dominirale ženstvene siluete i spuštena ramena. Ništa manje uzbudljiva nije bila ni revija modne kuće Schiaparelli koja je na efektan i zabavan način spojila hranu i elegantne, čak pomalo i romantične siluete

Prva couture revija Christiana Diora nakon što je tu luksuznu parišku modnu kuću u listopadu prošle godine napustio Raf Simons, nastavila je smjerom koji je zacrtao slavni dizajner ističući da je riječ o kolekciji koja je spontana i opuštena poput današnji Parižanki, ali i obogaćena ikonskim stilovima 40-ih i 50-ih godina prošlog stoljeća.

Kolekciju potpisuje Diorov dizajnerski studio (predvode ih švicarski dizajneri Serge Ruffieux i Lucie Meier) koji još uvijek traži novog dizajnera, trećeg u samo pet godina, a njome dominiraju svilene haljine sa zanimljivim kosim izrezima i otkrivenim golim ramenima. Dizajneri su eksperimentirali i s Diorovim kultnim bar-sakoom koji sad mijenja izgled ovisno o tome nosi li se zakopčan ili otkopčan.

Dizajner Bertrand Guyon nastavio je s istraživanje uvijek fascinantnog svijeta Else Schiaparelli i u svojoj drugoj godini otkako radi za ovu modnu kuću. Couture kolekcija bila je posveta umjetnosti, hrani i modi, ali i samoj dizajnerici.

Lepršave kreacije i strukirani sakoi bili su inspirirani botaničkim dijagramima i printom povrća, tanjurima, čajnicima i jastozima, motivu koji je još davne 1937. krasio haljinu koju je dizajnirala ekscentrična Elsa Schiaparelli u suradnji sa Salvadorom Dalíjem.