ZAHTJEVNA ULOGA

Žene su postale inteligentnije od muškaraca

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 17.07.2012 10:14
  • Objavljeno 17.07.2012 u 09:39
muškarac žena posao

muškarac žena posao

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Po prvi put u testiranju inteligencije, rezultati koje žene postižu na testovima inteligencije bolji su nego kod muškaraca, a psiholozi tvrde kako je posljednjih 100 godina kvocijent inteligencije kod žena rastao je brže nego kod muškaraca

Otkako su se prije jednog stoljeća testovi inteligencije počeli upotrebljavati, žene su za muškarcima u rezultatima zaostajale prosječno pet bodova, što je psihologe navodilo na zaključak da su razlog tomu genetske razlike, piše Daily Mail.

No, prema riječima James Flynna, poznatog autoriteta na području testova inteligencije, u posljednjih nekoliko godina ta razlika u testovima inteligencije između muškaraca i žena se prilično smanjila, a žene na testovima inteligencije postižu sve bolje rezultate.

'U posljednjih stotinu godinu i muškarci i žene bilježe sve bolje rezultate na testovima inteligencije, no napredak žena je puno brži i veći. To što se događa posljedica je modernizacije. Složenost modernog svijeta utječe na jačanje kognitivne kompleksnosti mozga, što dovodi do povećanja našeg IQ-a', ukaže Flynn koji se IQ testovima bavi već gotovo 60 godina.

Flynn je posljednjih godina istraživanje proveo analizirajući nove IQ testove iz zemalja Zapadne Europe, Australije, Novog Zelanda, Argentine i Estonije. Analiza je pokazala kako se razlika u kvocijentu inteligencije među spolovima posljednjih godina posve izgubila. Tako su razlike u Zapadnoj Europi minimalne, u Australiji muškarci i žene u prosjeku imaju isti IQ, a u Estoniji, Argentini i Novom Zelandu žene imaju lagano veći IQ od muškaraca.

Jedno od mogućih objašnjenja za tu promjenu je da životi žena postaju sve zahtjevniji, kao što je multitasking, odnosno balansiranje između obitelji i posla. Drugi razlog je taj da žene imaju nešto veći potencijal inteligencije od muškaraca, a ta činjenica se tek sada realizira.

James Flynn, koji će rezultate svog istraživanja objaviti u knjizi, kaže kako je ipak potrebno sakupiti još dodatnih podataka kako bi mogao posve objasniti taj trend. 'Puni učinak modernizacije na žene tek je u nastajanju', kaže Flynn i zaključuje:

'Kako svijet postaje sve kompleksniji, a život u takvom svijetu zahtijeva sve više snalažljivosti, ljudi se tome prilagođavaju.'

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi