UNATOČ FEMINIZMU

Žene su danas manje sretne

01.06.2009 u 09:54

Bionic
Reading

Iako se očekivalo da će žene danas biti puno sretnije jer su im pružene mnoge mogućnosti, rezultati istraživanja pokazali su baš suprotno. Žene su danas nesretnije i nezadovoljnije

Unatoč feminizmu koji traje već 40 godina, žene su danas manje sretne. Iako im je pruženo više prilika nego ikada prije, lošije se osjećaju i manje su zadovoljne u životu. Rezultati najnovijeg istraživanja pokazuju da su jednako nesretne mlade i stare žene, one koje su u braku i one koje nisu, kao i žene koje imaju djecu te one koje nemaju.

Rezultati su za mnoge iznenađujući s obzirom na to da su moderne žene 'oslobođene' svoje tradicionalne uloge kućanice. Danas su žene moćnije, bolje su od muškaraca u poslovima obrazovanja i u njihovim rukama je odluka o stvaranju obitelji.

'Čudno je to jer ženama nikada nije bilo dobro kao danas', prokomentirao je za list Observer čelni čovjek Marks & Spencera, sir Stuart Rose. Dodao je da žene danas nemaju prepreka u ostvarivanju karijere. 'Žene danas mogu raditi posao koji god žele i samo im je nebo granica. Ipak, primjećujem da i dalje ima žena koje se stalno na nešto žale', izjavio je Rose.

Dr. Katherine Rake, voditeljica kampanje za jednakost spolova, ima nešto drukčije mišljenje. 'Žene jako teško dolaze do visokih funkcija, a i kad dođu, nadređeni im ne žele izići u susret. Žene i kod kuće imaju puno obaveza, pa bi trebale imati fleksibilnije radno vrijeme', izjavila je dr. Rake. Ona smatra da u vrhu najboljih svjetskih tvrtki i dalje nema mjesta za žene te da su to poslovi isključivo za muškarce.