MALE MAZE

Želite zlatnog hrčka? Evo što biste trebali znati!

02.03.2016 u 15:39

Bionic
Reading

Hrčci su mali, ali su puni ljubavi. Slatki mali dlakavci uljepšat će vam život svojim debelim obraščićima i beskonačnom energijom

Ljudi su otkrili hrčke u sirijskoj pustinji prije 100 godina

Hrčci su sveprisutne životinje, no najpopularniji su sirijski ili zlatni hrčci (Mesocricetus auratus). Slatki mali ljubimci žive oko dvije do tri godine i uglavnom su oko 15 centimetara dugački.

Hrčci su noćobdije

Hrčci danju spavaju, no znaju biti prilično bučni noću jer su tada aktivni. Najpametnije je držati ih negdje gdje vas neće probuditi kad počnu trčati po svom kotaču (a znaju trčati po cijelu noć). Tijekom dana ih je idealno držati na tihom i zamračenom mjestu.

Hrčci vole spremati hranu

Njemačka riječ od koje je nastala engleska riječ za hrčka je Hamstern i znači - gomilati. Hrčci vole skupljati hranu i čuvati je za kasnije. Zato imaju velike vrećaste obraze u koje pohranjuju svoje obroke. Ako nabavite hrčka kao ljubimca, hranit ćete ga malim kupovnim lopticama koji se sastoje od mješavine sjemenki, orašastih plodova, malo jabuke, mrkve te nešto zelenila poput špinata.

Sirijski hrčci vole biti sami u kavezu

Kako su prilično teritorijalni, hrčci ne vole društvo u kavezu. Nemojte ih držati  zajedno jer se lako može dogoditi da se potuku.


Hrčci vole spavati na skrivenim mjestima

Nije loša ideja hrčku u kavez staviti potrošenu rolu toaletnog papira (kartonsku sredinu) ili malu cvjetnu teglicu. Kako bi mu bilo udobno, dajte mu natrganog papira ili suhog mačjeg repka (Phleum pratense). Izbjegavajte strugotine, orahove ljuske i kukuruzne klipove jer takve stvari skupljaju prašinu, a hrčci ih ne mogu probaviti ako ih pojedu. S obzirom da se vole skrivati, pobrinite se da imaju dovoljno papira ili slame za to.

Hrčcima zubi nikad ne prestaju rasti

Morate svom hrčku pružiti nešto za grickanje kako bi potrošio višak zuba. Mali komadi drveta ili igračke od slame nisu loši. Izbjegavajte bor i cedar ili plastiku jer mogu biti opasni ako ih proguta.

Hrčcima treba i veterinarska njega

Kao i sve kućne životinje, hrčci zahtijevaju veterinarsku njegu. Čim primijetite neobično ponašanje, poput drhtanja, proljev i curenje nosa, odvedite hrčka veterinaru.

Hrčci vole tjelovježbu

Iako izgledaju kao male debele ljenčine, hrčci imaju vrlo brz metabolizam i treba im puno tjelovježbe. Zato se u njihov kavez i stavlja kotač po kojem mogu trčati. Prozirne plastične lopte u kojima se mogu kotrljati po kavezu također su dobre igračke za njih.