NEZDRAVA RADNA SREDINA

Želite sačuvati živce? Ovih šest tipova kolega na poslu najbolje je držati podalje od sebe

  • Autor: E. K.
  • Zadnja izmjena 28.04.2019 17:46
  • Objavljeno 28.04.2019 u 17:46
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Dakako, nažalost ne možemo sami baš utjecati na sastav radnog kolektiva no postoje tipovi kolega koji nam mogu iz dana u dan zagorčavati život pa je najbolje da ih se klonimo

Psiholozi su složni kako je ponekad doista teško sačuvati živce ukoliko radimo u nezdravom okruženju, a obzirom kako na poslu provodimo osam sati (velika većina i više od toga), zdrava radna atmosfera je od ključne važnosti.

Za razliku od prijatelja, kolege baš i ne možemo birati. No, iako su prijateljstva na poslu česta, podjednako su česti i slučajevi u kojima vam pojedini kolege doista idu na živce.

'Često ne biramo grupu s kojom ćemo raditi, nego se to napravi mimo naše volje. Naravno da je atmosfera u grupi važna za uspjeh pojedinačnog posla i nekih eventualnih zajedničkih aktivnosti. No nisu svi ljudi dobronamjerni. Neki pokušavaju dobiti iz razlike koju sami prave. Ta se razlika postiže jednostavno - ogovaranjem kolega, omalovažavanjem kolega, davanjem do znanja da smo mi bolji samim time što su oni loši. Razlika je očita - moja grupa je hrpa neradnika, nesposobnih ljudi, nezanimljivih... zaključite sami: meni je teško jer sam bolja od svih njih. Oni mi zavide. Ometaju me', objasnila je nedavno naša ugledna psihologinja Ljubica Uvodić-Vranić za tportal.

Dakako, dobri odnosi s kolegama čina radni život puno boljim - lijepo je kad vam kolega/ica preko puta vas ponudi vestu kad vam je hladno zbog klime ili vas ponudi čokoladom dok vam svima 'gori pod nogama' zbog nekog projekta.

Postoji nekoliko tipova osoba s kojima nije dobro družiti se na radnom mjestu, a evo koji su to:

Brbljavci

Dakako, ured je dosadno i blago deprimirajuće mjesto ukoliko nemate s kime podijeliti dojmove oko najnovije Netflixove serije ili o smiješnom događaju na putu do posla. Ali ako svako malo kolega/ica započinje s nekim razgovorima odnosno vas zapričava dok vi radite, to može biti kobno za produktivnost u uredu. Postoje osobe koje svoje radno mjesto doživljavaju kao mjesto za druženje više nego mjesto gdje se radi. 'Ako se s takvim osobama previše zbližite to može biti vrlo loše za vaš posao te će patiti produktivnost. Osim toga, loša je stvar i kako će se vaš posao samo gomilati. Brbljanje može biti vrlo loše za učinkovitost ', kaže psihologinja Kate Snowise.

Sveznalice

Valjda u svakom uredu na svijetu postoji osoba koja se smatra superiornom, a drugi se zbog toga osjećaju manje vrijednima. Dajte im do znanja da cijenite njihove kvalitete, ali podsjetite ih na važnost timskog rada. 'Sveznalice' pršte samopouzdanjem i uživaju kad druge prikažu nesposobnijima (a nerijetko zbog toga i napreduju u karijeri). Uvjereni su kako imaju liderske odlike i misle da imaju rješenje za svaki problem. Tko se s njima sprijatelji, mora se pripremiti na drugorazrednu ulogu – oni vas nikad neće smatrati jednako vrijednima. Ako nešto krene krivo, oni će uvijek okriviti druge.

Kolege koje vam rade iza leđa

Trebamo li posebno objašnjavati kako nikako nije dobra ideja biti prijatelj sa zlonamjernim kolegama? Ovakve osobe znaju biti vrlo lukave i na početku vas očarati ljubaznošću i šarmom – sve dok se ne opečete! Mogli bi ste se vrlo neugodno iznenaditi kad saznate kako su oni komentari o šefovima ili kolegama koje ste mu dali u povjerenju u međuvremenu cirkulirali po uredu ili da je ideja koju ste osmišljavali danima iznenada postala njegova.

Egocentrične kolege

Oni su spremni na sve: obično se radi o vrlo aambicioznim ljudima koji osamdeset posto vremena troše na to kako se predstavljaju drugima, odnosno na svoj imidž, a dvadeset posto vremena provode radeći. Sprijateljuju se isključivo iz koristi i bit će ponosni ako 'preotmu' promaknuće koje je možda trebao dobiti njihov 'prijatelj'. Savjet: izbjegavajte ih u širokom luku.

Mučenici

Da nije njih, cijela bi tvrtka zatvorila svoja vrata i proglasila bankrot - barem kad se njih pita. Ovakve su osobe uvjerene kako su 'stupovi' tvrtke te da bi se bez njih sve raspalo. U redu, svi smo skloni tu i tamo prigovarati zbog stresa na poslu ili količine posla kojoj smo svakodnevno izloženi no zaposlenik koji se smatra mučenikom provodi najveći dio svog dana na poslu žaleći se kako svi puno manje rade u usporedbi s njime! Pripazite ako se družite s takvom osobom jer od njega/nje možete očekivati svašta, osobito ako se osjeti ugroženim od vas jer zaboga nitko se ne zalaže i ne trudi kao on/ona.

Kolege koji vole tračati

Tračeri znaju sve o svima: oni zapravo 'žive' za trač. Iako su vam ponekad zabavni, pripazite zanimaju li se indirektno i za vaš život jer budite sigurno da i to rade. Najbolje se držati podalje od takvih kolega. Ako vas kolega koji obožava ogovarati uvuče u svoj trač session, nikako mu se nemojte pridružiti u ocrnjivanju drugih zaposlenika - nikad ne možete znati hoće li to prenijeti dalje pa radije razgovor usmjerite na slavne i poznate.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!