KRUH KOJI SE NE MIJESI

Želite izbjeći izlazak u dućan? Napravite sami svoj kruh, za ovaj recept ne morate biti nikakav stručnjak

19.03.2020 u 14:53

Bionic
Reading

U ovoj situaciji, kada ne znate tko pored vas može nositi virus COVID-19 i zaraziti vas, a da je i sam nesvjestan toga, na sve načine pokušavamo izbjeći nepotrebne izlaske iz kuće. U moru raznih recepata za pripremu domaćeg kruha, donosimo vam jedan za koji ne morate biti pekar, a koji će vam, vjerujte nam riječ, postati omiljen

I dok je nekad bilo sasvim normalno peći svoj domaći kruh, s vremenom se ta navika promijenila. Zbog mnogobrojnih obveza svima nam je bilo najlakše svoju štrucu kupiti u obližnjoj pekari ili dućanu, no sada se situacija promijenila i to sve zbog koronavirusa, koji nas je stavio u izolaciju.

Iako dućani i dalje normalno rade, te je sve dostupno, zašto ne bi spriječili mogućnost zaraze ako možete? Donosimo vam recept kojem ni sami nismo mogli odoljeti, a koji će vam, kada ga isprobate, postati nezaobilazan u domu.

Sastojci za kruh koji se ne mijesi

900 grama glatkog brašna

1/2 žličice suhog kvasca

2 žličice soli

1 žlica šećera

700 ml mlake vode

Sve sastojke stavite u zdjelu za koju imate poklopac, idealno bi bilo ukoliko imate onu namijenjenu baš za dizanje tijesta, i promiješajte kuhačom kako bi se svi suhi sastojci povezali. U nedostatku iste možete i sve umijesiti u plastičnoj ili staklenoj zdjeli i pokriti prozirnom folijom. Ostavite tako da stoji preko noći.

Ujutro radnu površinu lagano pobrašnite i na njega istresite tijesto koje se dobro udvostručilo. Vlažnim rukama rastanjite tijesto u sve strane pa ga preklopite prema sredini - s lijeva i s desna, od gore i od dolje. Pobrašnite ga lagano s gornje strane, prekrijte krpom i ostavite dva sata.

Kruh koji se ne mijesi Izvor: Profimedia / Autor: Piotr Malczyk / Alamy / Alamy / Profimedia

Upalite pećnicu na ventilaciju i na 250 stupnjeva i u nju stavite zdjelu da se grije. Potrebno je imati zdjelu koja ima pripadajući poklopac i koja je prikladna za pećnicu. Kada se ugrije pećnica, kruh primite od ispod i lagano prebacite u zdjelu, pokrijte poklopcem i stavite da se peče pola sata, potom maknite poklopac, smanjite temperaturu na 170 stupnjeva i pecite još nekih 15 do 20 minuta (ovisno o jačini pećnice), dok kruh lijepo ne porumeni.

Izvadite iz pećnice, pošpricajte s vodom u šprici sa svih strana i umotajte u krpu kako bi korica postala savršena. Dobar tek!