stvaranje nezaboravnih uspomena

Zelena ruta Virovitičko-podravske županije: Avantura za cijelu obitelj

10.07.2024 u 11:07

Bionic
Reading

Ako ste uvijek u potrazi za destinacijom koja spaja netaknutu prirodu, aktivan odmor i toplu obiteljsku atmosferu, onda nećete morati tražiti dalje od Zelene rute u Virovitičko-podravskoj županiji. Smještena na krilima Hrvatske, ova ruta nije samo geografski biser već i izvor nevjerojatnih prizora, bogatstvo aktivnosti i prilika za stvaranje nezaboravnih obiteljskih uspomena

Čarobni svijet rijeke Drave i Papuka

Vaše putovanje neka započne uz rijeku Dravu, UNESCO-ov zaštićeni dragulj, čiji smireni tok i bogati biljni i životinjski svijet predstavljaju raj za ljubitelje prirode. Vožnja kanuom po Dravi, prava je ulaznica u svijet mira i tišine, daleko od svakodnevnog stresa. Nedaleko od rijeke, Park prirode Papuk, još jedan UNESCO-ov biser, otvara svoja šumska prostranstva i planinske vrhunce, idealne za planinarenje i istraživanje.

Ekološka očuvanost i prirodna baština

Virovitičko-podravska županija ponosi se izvanrednom ekološkom očuvanošću. Gotovo 17,3% teritorija je zaštićeno prirodno područje. Prošla sam kroz Park prirode Papuk, UNESCO-ov svjetski geopark, i prekogranični UNESCO Rezervat biosfere Mura – Drava – Dunav, koji se proteže kroz 72,5 km županije. Na ovom prostoru nalazi se oko 1300 vrsta flore i faune, što čini gotovo trećinu nacionalnog prirodnog bogatstva Hrvatske.

Aktivnosti za sve generacije

Zelena ruta nudi nešto za svakoga. Obitelji mogu uživati u laganim šetnjama kroz šumske staze, piknicima uz jezera i vožnjama biciklom kroz pitome podravske i slavonske pejzaže. Više od 600 kilometara označenih biciklističkih ruta, uključujući poznatu EuroVelo 13, pruža mogućnost za nezaboravne obiteljske izlete na dva kotača.

Za one željne adrenalina, pumptrack poligon u Virovitici nudi zavojite staze za bicikliste, skejtere i roleraše. Popularni natjecateljski događaji poput Mrke trke, Popišanac traila i Panonsko-bilogorskog MTB maratona privlače sportaše i rekreativce iz cijele regije.

Rekreacija i hedonizam ruku pod ruku

Zelena ruta savršeno balansira između aktivnog odmora i hedonističkih užitaka. Ljeti možete uživati u plivanju, badmintonu, malom nogometu i odbojci na pijesku. Kada smo željeli mirniji tempo, opustili smo se na obalama Drave ili u hladovini Park šume Jankovac. Ljubitelji konja imaju mogućnost vođenih jahačkih tura kroz nepregledna polja i livade, dok vinogradi Bilogore, Papuka i Krndije nude predivne planinarske, pješačke i biciklističke staze, savršene za piknike.

Događanja koja okupljaju

Zelena ruta živi cijele godine kroz brojne manifestacije koje promoviraju aktivan način života. Proljeće donosi biciklističke vikende i utrku Litice oko Virovitice, ljeto je rezervirano za Klopotec Trail Pitomača i Put šarana outdoor weekend u Virovitici, dok jesen završava spektakularnim Popišanac trailom u Slatini. Ovi događaji ne samo da potiču zdrav život, već okupljaju zajednicu i stvaraju nova prijateljstva.

Poziv na otkrivanje

Zelena ruta Virovitičko-podravske županije je pravo otkriće za sve koji traže bijeg od svakodnevnog stresa i žele provesti kvalitetno vrijeme s obitelji u prirodi. Bilo da ste ljubitelj biciklizma, planinarenja, veslanja ili jednostavno uživanja u miru i tišini, ovdje ćete pronaći svoje mjesto pod suncem.

Krenite u avanturu, istražite ovaj skriveni kutak Hrvatske i stvorite uspomene koje ćete dugo nositi u srcu. Zelena ruta čeka na vas!

Za više informacija i planiranje posjeta, posjetite službenu stranicu službenu stranicu Turističke zajednice Virovitičko-podravske županije​​.