SVAKODNEVNE ZAMKE

Zbog ovoga ne uspijevate biti sretni

01.11.2013 u 08:27

Bionic
Reading

I dok određene svakodnevne navike na prvi pogled integriraju radost u naše živote, one zapravo, kada je u pitanju cjelokupno, dugoročno zadovoljstvo, možda čak i čine više zla nego dobra. Jeste li i vi podlegli ovim najčešćim greškama zbog kojih ne uspijevate biti sretni u životu?

Stoje li naši načini suočavanja sa svakodnevnim stvarima, bile one dobre ili loše te navike, pa čak i one najmanje, nehotice na putu do ostvarivanja sreće? Profesor Brené Brown sa Sveučilišta Houston kaže kako bježanje od snažnih osjećaja sputava ostvarivanje sreće. Naša je prirodna tendencija da izbjegavamo bol, a drugom riječima, baš to bi mogao biti razlog zašto ne uspijevao postići krajnje zadovoljstvo, piše Huffington Post. Ako imate osjećaj da nikako ne možete biti potpuno sretni, možda i vi činite neku od ovih devet najčešćih grešaka na putu do sreće.

Prevelik naglasak stavljate na ispunjenje
Pretjerano koncentriranje na postizanje sreće zapravo vas može učiniti nesretnima. Prema istraživanju provedenom na Sveučilištu u Denveru, potraga za srećom zapravo nas samo može udaljiti od cilja. Studija je pokazala da osobe koje na sebe vrše veliki pritisak da budu sretne na dnevnoj bazi se čak osjećaju nesretnije i usamljenije. Vlastiti pritisak na samoga sebe, za bilo koji cilj, vrlo lako može uzrokovati stres i na kraju utjecati na cjelokupnu sreću i zdravlje.

Sve zadržavate duboko u sebi
Iako pokušavate održati pozitivan stav, zamke su u životu neizbježne. Iako je preporučljivo održavati pozitivan stav, zadržavanje emocija u sebi zapravo vam može naštetiti. Plakanje je prirodna tjelesna reakcija na vanjske utjecaje, bili oni dobri ili loši. Suzbijanje emocija može ugroziti mentalno i tjelesno zdravlje, a upravo je to nužno za sreću.

Previše toga dijelite s drugima
Iako mnogi vjeruju da je sreća stvarna samo onda kada se dijeli s drugima, u današnjem digitalnom dobu to baš i nije uvijek istina. Pretjerano dijeljenje, pa čak i sretnih vijesti, na Facebooku i drugim mrežama, može izazvati svađe u vezama, pokazalo je istraživanje Sveučilišta u Kansasu. Linija između otkrivanja intimnih stvari pred partnerom i onoga što dijelimo s ostatkom svijeta sve je tanja i tanja, a dijeljenje previše informacija s ostatkom svijeta može stvoriti prilično velike probleme u životu.

Stalno 'visite' na Facebooku i mobitelu
Povezivanje s drugima može biti ključ za sreću, no ako to činite preko društvenih mreža, zapravo si štetite. Nedavna studija Sveučilišta Michigan pokazala je kako će pretjerana angažiranost na društvenim mrežama smanjiti ukupnu dobrobit i pozitivno stanje uma. Istraživanje je otkrilo da što više vremena provodimo na društvenim mrežama, to se lošije osjećamo. Korisnici koji su najviše vremena proveli pregledavajući tuđe profile također su imali nižu razinu zadovoljstva.

Ako ste stalno 'umreženi', lako biste mogli propustiti važne životne trenutke, a lako biste mogli i ubiti zadovoljstvo i produktivnost.

Pokušavate 'imati sve'
Možda smatrate da ako pokušavate sve obaviti i stići – posao, obitelj, druženje s prijateljima, kućanski poslovi, školske predstave – da će vam to donijeti konačno ispunjenje, zapravo će se dogoditi upravo suprotno. Ustvari, pokušavanje da 'imate i stignete sve', posebice kod žena pogoršava osjećaj sreće. Istraživanje objavljeno 2011. pokazalo je kako su 'supermame' izložene većem riziku depresije zbog rastućeg pritiska koji stavljaju na sebe. Oni koji imaju realniju sliku posla i kuće znatno su sretniji. Stručnjaci stoga naglašavaju kako je u životu nemoguće imati sve, ali možemo imati stvari koje su nam važne.

Ne razmišljate o prošlosti
Življenje u prošlosti nije ključ do sreće, no osjećaj nostalgije može vas okrenuti u pravom smjeru. U studiji iz 2012., utvrđeno je kako se osjećamo psihički bolje kada se sjetimo kakvog lijepog događaja ili osjećaja iz prošlosti. Sjećanja na prošlost pomaže u usporedbi prošlih i sadašnjih događaja te se lakše stvara smisao sadašnjosti. Nostalgija također stvara fizički osjećaj topline, što nas čini sretnijima.

Ne krećete se dovoljno
Nije tajna da je zdrav način života, fizički i psihički, velik element sreće. Međutim, mnogi to ne prakticiraju. Nešto kao najobičnija šetnja može biti vrlo jednostavno rješenje, no višestruko učinkovito. Hodanje može pomoći u tome da postanemo svjesni dobrih i loših strana određene situacije, povećamo kreativnost i izložimo se apsorpciji bitnih vitamina. Već običnom šetnjom pokrenut ćete endorfine i osjetiti nalet sreće.

Imate otpor prema promjenama
Možda vam se vaš život čini prilično skladnim i želite da sve ostane tako kako jest. No izbjegavanje promjena može dovesti do nezadovoljstva. Sudeći prema studiji psihologije izbora, ljudski mozak prirodno pokušava izbjeći gubitak, no taj otpor može uzrokovati veliku količinu stresa. Samo zato što ste zadovoljni svojim sadašnjim životom ne znači da morate strogo bježati od svake promjene. Bilo da je to strah od nepoznatog ili strah od gubitka, pritisak da vam se sadašnjost ne promijeni može biti težak.

Niste svjesni svega oko sebe

Provedena su mnoga istraživanja koja povezuju meditaciju i sreću – i to s dobrim razlogom. Ostavljajući vremena za sebe, i razmišljanje može povećati osjećaje pozitivnosti, a kako kažu znanstvenici sa Sveučilišta UCLA, bit ćete i pametniji. Praksa meditacije može utjecati visokom emocionalnom inteligencijom i stvaranjem sposobnosti brže obrade i zadržavanja informacija. Meditacija omogućuje da se opustite, njeguje stav zahvalnosti i snižava razinu stresa – sve što je bitno za sreću.