KAD LIBIDO NADMAŠI TALENT

Zbog čega varanje postaje način života?

13.01.2011 u 12:33

Bionic
Reading

Prateći svoje nogometne idole - s kojom lakoćom stupaju u brak, s kojom neobaveznošću varaju u braku i s kojom brzinom izlaze iz braka, mladi navijači mogu zaključiti da je nevjera sasvim uobičajen i prihvatljiv način socijalnog ponašanja, a bračni brodolom normalna posljedica

Bračna veza zvijezde Chelseaja, Ashleya Colea, i pjevačice Cheryl Tweedy Cole pukla je prošle veljače nakon što je pjevačica saznala za mnogobrojna izvanbračna švrljanja 29–godišnjeg nogometaša. Nogometaš Manchester Uniteda, Wayne Rooney, spavao je s prostitutkom dok mu je žena Coleen sjedila kod kuće s trbuhom do zuba, a oženjeni obrambeni igrač Chelseaja, John Terry, morao se odreći titule kapetana engleske reprezentacije nakon što je u medijima procurila vijest da je ljubovao sa zaručnicom Waynea Bridgea, suigrača u istoj momčadi i engleskoj reprezentaciji, te joj platio i prekid trudnoće saznavši da je s njim ostala u drugom stanju. Dok su Rooney i Terry ostali u braku, Cole nije mogao zadržati razočaranu suprugu. Brak Coleovih trajao je četiri godine, a proces razvoda manje od minute.

Kad nevjera postane prihvatljiva i uobičajena

Wayne Rooney trudnu suprugu varao je s prostitutkom

Tri nogometna idola tisućama mladih zaluđenih navijača i nedostižna uzora mnogim dječacima samo su noviji primjeri drugog lica engleskog nogometa, za žute medije interesantnijih od njihovih sportskih dometa. Nevjera se u engleskoj reprezentaciji širi poput virusa, glasili su komentari. Nakon katastrofe na Svjetskom prvenstvu u Južnoj Africi mediji su razočarane Britance još više pumpali ljigavim pričicama o raskalašenim preljubima i prevarama nogometnih ljubimaca, njihovim noćnim tulumarenjima i bučnim razvodima nakon bliskih susreta s prostitutkama i kojekakvim eskort damama, ali ponašanje i čini trojca Cole - Rooney - Terry bio je neposredan povod nekim sociolozima, pedagozima i psiholozima da upozore na poguban utjecaj takvog stila života na mlade navijače. Prateći svoje idole s kojom lakoćom stupaju u brak, s kojom neobaveznošću varaju u braku i s kojom brzinom izlaze iz braka, kažu, mladi mogu samo zaključiti da je nevjera sasvim uobičajen i prihvatljiv način socijalnog ponašanja, a bračni brodolom sasvim normalna posljedica.

Nevjera i bračni brodolomi u svijetu tzv. celeba, dakako, nisu neka novost. U protekloj godini i naši su mediji marljivo izvještavali o razvodu Scarlett Johansson i Ryana Reynoldsa, Elizabeth Hurley i Aruna Nayara, Seana Penna i Robin Wright, Sandre Bullock i Jesseja Jamesa. I u nas je vijest dana kada Severina ostavlja zaručnika zbog nekog bogatijeg dečka iz susjedstva, kada se rastane Anđa Marić i Indira Vladić Mujkić, kada Nikolina Pišek ostavi dečka, dečko ostavi Petru Sanader, a splitski se gradonačelnik razvede zbog mnogo mlađe dame. Ipak, ako je suditi prema mišljenju Rega Baileyja, voditelja programa britanske vlade za preispitivanje komercijalizacije i seksualizacije u javnom životu, od svih javnih osoba sportaši možda mogu najizravnije utjecati na odnos djece i mladih prema ideji ljubavi, braka, povjerenja među partnerima i obitelji.

'Znamo da djeca od svojih uzora, od pop-zvijezda do sportaša, najlakše upijaju signale i modele ponašanja, a to znači da će medijska izvješća o obiteljskom životu nogometaša izravno utjecati na njihov odnos prema vjernosti i braku. Ako tinejdžer želi braniti kao Terry, zašto i u ljubavnom životu ne bi oponašao svog nogometnog idola? Zvijezde kao što su Rooney i Cole svojim neobuzdanim činima poručuju milijunima obožavatelja, tinejdžera u najosjetljivijim godinama, da je nevjera poželjna, a brak institucija s vrlo ograničenim vijekom trajanja', kaže Reg Bailey.

Zbog izvanbračne atletike nevjernog supruga i Eva Longoria je zatražila razvod od košarkaša Tonyja Parkera, a Elin Nordegren se odlučila na razvod od čuvenog golfera Tigera Woodsa nakon nezapamćenog javnog cirkusa s četom njegovih brbljavih priležnica. I Vanji Mamić, supruzi direktora NK Dinama, Zorana Mamića, očito je dosadio suprugov izvanbračni život, kao i svojedobno ženi Igora Štimca, a Nives Celzijus je u 'Goloj istini' iscrpno zabavila javnost ljubavnim životom majstora lopte. Jesu li nogometaši doista promiskuitetniji od drugih javnih osoba?

Kultura celebritija i razmaženih nogometaša

U svakom slučaju, kad libido nadmaši talent, u nevjeru polete i najveći, a tada malo tko misli kakav će to imati odgojni učinak na mlade navijače. O odgovornosti javne osobe svojedobno nije razglabao ni ponos njemačkog nogometa Oliver Kahn naganjajući konobarice, ni Brazilac Garrincha napravivši četrnaestoro djece, kao ni Francuz Jean Francois Larios ljubujući sa suprugom francuskog kapetana Michela Platinija. O tome očito ne vode računa ni ljubitelji prostitutki, jer im nije odolio ni igrač Tottenhama Peter Crouch, slavni David Beckham, ni legendarni Ronaldo koji čak bilježi bliski susret s tri transvestita, dok je francusku javnost sablaznila ispovijed maloljetne prostitutke Zahie Dehar u kojoj kaže da ju je jedne noći obljubilo pola igrača Tricolora.

Rano stečena popularnost, rano stečen novac i rani brakovi (Rooneyju su 24 godine, a već ima dvoje djece i odgovornost braka) tek su neki od razloga nogometaških eskapada koje se u medijima još senzacionalistički pumpaju do zadivljujućeg neukusa, a rezultat je – kako kaže Reg Bailey - utisak da je nevjera posljedica bavljenja nogometom.

'Živimo u kulturi celebritija i razmaženih nogometaša koju podupire i kreira medijsko žutilo, a u tom začaranom krugu iščašenih vrijednosti već se može primijetiti ozbiljan utjecaj na novu generaciju mladih koji mnogo neobaveznije od svojih prethodnika doživljavaju intimne veze', komentira britansku stvarnost psiholog Jamie Murdoch, voditelj jednog britanskog bračnog savjetovališta, pa kaže: 'Govoreći o svojim emotivnim problemima, mladi brzo priznaju poraz i zaključuju: kako ću ja uspjeti u braku, kada to ne uspijevaju ni zvijezde Chelseaja?'