5 korisnih SAVJETA

Zatrpani ste obavezama koje se gomilaju iz dana u dan? Uz pomoć ovih trikova imat ćete više slobodnog vremena

07.05.2019 u 13:38

Bionic
Reading

Naporan životni ritam koji vodimo ne ostavlja nam previše slobodnog vremena za stvari u kojima uživamo, i zato je važno pametno rasporediti obaveze kako bi spriječili gomilanje istih te kako bi na kraju krajeva imali dovoljno vremena za druženje s obitelji i prijateljima i uživanciju u svemu onome što nas opušta i čini sretnima

Svi mi volimo onaj osjećaj bezbrižnosti kada nakon obavljenog posla legnemo pred televizor, započnemo čitati knjigu koja je već duže vrijeme na našoj listi želja, izađemo u šetnju kako bismo udahnuli svjež zrak ili si jednostavno priuštimo toplu, mirišljavu kupku. Iako bi to svima trebao biti prioritet, mnogima je to tek puka maštarija, a većinom su krivac za to nagomilane obaveze.

Ukoliko u danu nemate barem dva sata vremena za sebe, onda ovo shvatite kao alarm za promjene. Slobodno vrijeme jednako je važno kao i redovito izvršavanje poslovnih i privatnih zadataka, jer osim što na taj način punimo baterije, kako fizički, tako i mentalno, naši životi dobivaju smisao, jer čemu danonoćno raditi, ako nemamo kada uživati?

Budete li se pridržavali ovih pet trikova, više nikad nećete imati problema s prenatrpanim rasporedom, obaveze ćete brže i lakše izvršavati, a što je najvažnije - imat ćete puno više slobodnog vremena, nego što je to dosad bio slučaj.

1. Ustanite svaki dan pola sata ranije

Izračunajte koliko vam vremena treba da se spremite za posao, napravite doručak, odvezete djecu u vrtić ili školu, izvedete psa u šetnju i sve što obično ujutro činite kada se probudite. Kada ste odredili koliko vam je vremena potrebno za sve jutarnje obaveze namjestite alarm da vas probudi pola sata prije od planiranog, kako vas ne bi ulovila panika ukoliko se ujutro nešto izjalovi, primjerice dijete u žurbi razbije vazu s cvijećem ili vas na putu do posla iznenadi gužva.

Također je važno da prije spavanja odradite sav onaj posao koji će vam ujutro olakšati spremanje za posao. Primjerice, svaku večer na stolicu izvadite odjeću koju planirate odjenuti kako biste skratili proces spremanja za posao te unaprijed spakirajte sve potrepštine koje planirate sutradan ponijeti sa sobom.

2. Rasporedite zadatke

Ovo pravilo podjednako vrijedi kod kuće, kao i na poslu. Razmislite zašto bi sav teret pao na vas, kada zadatke možete podijeliti s kolegama i ukućanima. Na taj način olakšat ćete si svakodnevicu i izbjeći nepotrebno gomilanje obaveza i stres. Bilo bi najpametnije kada biste na komad papira ispisali sve obaveze koje morate riješiti toga dana, potom procijenite koje od njih je najbolje da sami izvršite, a one koje možete prepustiti drugima bez suzdržavanja proslijedite dalje.

3. Najkompliciranije poslove obavite prve

Na početku dana imamo najviše energije, stoga je važno koncentrirati se na najkompliciranije poslove ili one najvažnije. Što prije se riješite težih zadataka, prije ćete osjetiti olakšanje, a ostat će vam i dovoljno vremena za sitnije poslove koji ne zahtijevaju previše vremena i napora.

Primjerice, ako već mjesecima planirate presložiti smočnicu, odredite dan kada ćete se tome posvetiti i odmah prionite na posao. Zadovoljstvo koje ćete osjetiti kada posao konačno privedete kraju motivirat će vas za izvršavanje daljnih zadataka poput kupovine namirnica za koje već unaprijed znate gdje ćete ih u smočnici posložiti ili spremanja ručka za ostatak ukućana.

4. Čišćenje prepustite Roombi i pametnije iskoristite vrijeme

Jedna od blagodati vremena u kojem živimo su robotski usisavači koji našu svakodnevicu čine puno lakšom. Bez obzira radilo li se o 'sizifovom' poslu koji vas svakoga dana umorne dočeka na povratku s radnog mjesta, ili se radilo o udarnim danima kad u kratkom vremenu apartmane za iznajmljivanje treba dovesti u red, brigu o podovima možete prepustiti Roombi.

  • +2
iRobot Roomba Izvor: Promo fotografije / Autor: iRobot

Ona će se sa zadovoljstvom provozati ispod stola i iza fotelja i pokupiti sve one mrvice od hrane, dlake i nakupljenu prašinu, dok ćete vi za to vrijeme moći pametnije iskoristiti vrijeme. Sve one poslove koje biste inače obavljali nakon zamornog usisavanja, možete obaviti dok Roomba čisti umjesto vas. Na taj način ćete brže odraditi sve planirane poslove te ćete imati više slobodnog vremena za sebe i obitelj.

5. Nastojte svaki dan u isto vrijeme otići u krevet

Narušeni bioritam itekako može utjecati na naše raspoloženje, opadanje imuniteta, koncentraciju, energiju, itd. Kako bi vaš unutarnji sat radio kako treba, odnosno kako biste se svako jutro budili puni energije i elana te kako biste lakše odrađivali obaveze na poslu i kod kuće, natjerajte se svaku večer otići u krevet u isto vrijeme. Pazite da se naspavate osam sati jer je toliko potrebno da se vaše tijelo i um oporave i spreme za novi dan. Osim što ćete se osjećati bolje, vaše tijelo će stvoriti zdravu naviku pa će postojati i manja vjerojatnost da svoje obaveze nećete rješavati na vrijeme.

Dok Roomba radi - vi odmarajte!

Iskoristite akcijsku ponudu za Roomba e5154 od 08.05. do 30.06.2019. (ili do isteka zaliha) i uštedite 900 kuna. Redovna cijena proizvoda je 4.499,00 kn, a sada ga možete pronaći po akcijskoj maloprodajnoj cijeni od 3.599,00 kn (pri kupnji dolazi i poklon iznenađenja). U akcijskoj ponudi je i robotski čistač i perač podova Braava 390t. Redovna cijena je 2.299,00 kn, a akcijska cijena sada je svega 1.999,00 kn. Akcija vrijedi na svim iRobot Hrvatska prodajnim mjestima, te na prodajnim mjestima Emmezeta, Elipso, Svijet Medija, eKupi, Harvey Norman i Links. Detalje o proizvodu i akciji potražite ovdje.

Više informacija o Roombi i kako vam može pomoći u uštedi vremena pročitajte u našem specijalu.