DRUGAČIJI POGLED

Zašto uopće dolazi do preljuba?

03.04.2013 u 09:21

Bionic
Reading

Tammy Nelson, poznata psihoterapeutkinja, u svojoj novoj knjizi 'The New Monogamy; Redefining Your Relationship After Infidelity' piše o prevari u vezama na potpuno drugačiji način

Vrlo često, nakon otkrića o prevari partnera ili partnerice, kao prvo pitanje nameće se tjeskobno 'zašto'. Ovo pitanje na koje najčešće nema odgovora tjera na razmišljanje o tome što se dogodilo, a dovodi i do prisiljavanja partnera na razgovor u nadi da će se otkriti cijela istina.

Jedna od prvih stvari koja se mora učiniti ako se želi doći do iscjeljivanja odnosa je traženje tog odgovora na pitanje zašto. Većina ljudi želi okriviti za varanje partnera i on uistinu mora preuzeti dio odgovornosti, ali afera se ne događa u nekom zrakopraznom prostoru, nego u odnosu u kojemu postojite i vi. Drugim riječima, dobro je da promotrite svoju ulogu u vezi.

'Dogovor u preljubu'

Mnogi parovi, ako su iskreni prema sebi, otkrit će da u prevari postoji svojevrsni dogovor. Pritom se ne misli na konkretni i otvoreni dogovor nego na suptilna ponašanja koja šalju poruke, ali u konačnici je i to dogovor. Točnije, kad se dogodi nevjera, na nekoj razini bila je određena vrsta suradnje, čak i ako je bila nesvjesna.

Ta tajna suradnja može značiti da je izdani partner nesvjesno radio nešto u odnosu što se na neki način spajalo s ponašanjem partnera koji je varao. Kad se kaže nesvjesno, misli se da je izdani partner na nekoj razini ipak znao da ga se vara.

Jedno istraživanje iz 1995. godine pokazalo je da je čak 80 posto ispitanika bilo svjesno prevare, ali nisu reagirali i najčešće su gurali glavu u pijesak. Većina ih se zapravo ponašala kao da su u dogovoru o varanju druge strane, iako su tvrdili kako im je smetala ta afera. No nesvjesno su se bojali otvoreno ukazati na problem.

Primjerice, jedan par našao se u problemu nakon što se supruga odlučila na prevaru supruga, i to sa susjedom. Nakon što ju je suprug optužio za preljub, ona mu je odgovorila: 'Zašto se ti čudiš? Stalno si me poticao da razgovaram s njim i da mu poželim dobrodošlicu u susjedstvo. Govorio si da je on usamljen čovjek i da mu treba društvo.' To je, dakako, razljutilo supruga koji svojoj supruzi nikada nije rekao da ga prevari. No s vremenom je shvatio da je podsvjesno dao svojevrsno odobrenje na tu vezu. To ne znači da je odgovornost na prevarenom partneru, ali dobro je da preispita i sebe.



Afere kao izlaz

Prema mišljenju mnogih stručnjaka koji se bave vezama i brakovima, afera se uvijek događa kada postaje problemi u vezi, a partneri si to ne žele priznati. Tada pribjegavaju prevari za koju misle da je spas, ali i podsvjesno je vide kao izlaz iz lošeg stanja.

Afera, kako kažu stručnjaci, ne mora nužno biti loša stvar i ne mora nužno značiti kraj braka. Naprotiv, može ga promijeniti i to tako da taj odnos s vremenom izgleda potpuno drugačije, ali u pozitivnom smislu. Dakako, potrebno je da oba partnera otvore oči, sagledaju svoje postupke, preuzmu odgovornost i odluče se na drugačije ponašanje.