KOGA BRIGA?

Zašto superautomobili imaju žmigavce?

10.05.2013 u 13:00

Bionic
Reading

Obično se misli da je bahatost vozača proporcionalna cijeni (katkada i samoj veličini) auta koji vozi. Kolona superautomobila snimljena lani dok se uključivala na cestu M6 u Engleskoj potvrđuje da ovo nisu samo puke predrasude

Ako ne vjerujete, pokušajte sami pobrojati koliko je vozača uključilo žmigavac dok su se uključivali na autocestu M6. Od pedesetak superautomobila (i par M3/WRX uljeza) koji su se vraćali s nekakve humanitarne izložbe, jedva pet-šest sjetilo se da pokraj volana postoji i ručkica kojom se može iz kabine uključiti vanjski pokazivač smjera.

A vozilo se brdo Porschea (koji imaju žmigavce), Ferrarija (također sa žmigavcima uključenima u osnovnu opremu auta), Aston Martina (žmigavci isto serijski), pa čak i egzotičnijih pila koje su sve, donekle neočekivano, opremljene vanjskim žutim lampicama. Zašto ih u većini slučajeva ne koriste, to je drugo pitanje.

Je li to zato što vozači superautomobila jednostavno misle da su najbrži ili u brzini kojom ti auti mogu ići jednostavno ne stignu misliti na obavještavanje drugih sudionika u prometu, ne znamo. Možda adrenalin i uzbuđenje blokiraju dio mozga zadužen za odgovornost, solidarnost i jednakost u prometu? A možda je i britanska prometna policija vidjela ovaj video?