MALE STVARI

Zašto su neki parovi povezaniji od drugih?

23.07.2012 u 11:12

Bionic
Reading

Zajednički snovi i ambicije pozitivno utječu na sreću parova, a jedna od najobičnijih stvari zbog kojih je veza bolja je putovanje na posao u istom smjeru

Prema novoj studiji parovi koji putuju na posao zajedno ili u istom smjeru imaju bolju vezu ili brak, jer osjećaju da imaju više zajedničkih ciljeva.

Znanstvenici kažu da su fizičke aktivnosti metaforički povezane sa starinskim uvjerenjima, poput izraza 'svatko svojim putem', pa parovi koji idu na posao u istom smjeru osjećaju bolju povezanost

Studija objavljena u magazinu Experimental Social Psychology kombinira dva istraživanja. U prvom su bračni parovi odgovarali koliko su zadovoljni brakom, a u drugom koliko su zadovoljni bračnim drugom na ljestvici od jedan do devet.

Voditeljica istraživanja Irene Huang iz Hong Konga kaže da se pokazalo kako na sreću parova pozitivno utječe ako putuju zajedno na posao. Ova stavka pozitivna je kod parova bez obzira na financijsko stanje, koliko su dugo u braku ili koliko imaju djece. Nadalje, veza ne ovisi o tome hoće li ili ne parovi ponekad napustiti dom zajedno, što znači da na rezultate ne utječe dodatno vrijeme za komunikaciju, koje bi imali ako svaki dan na posao putuju zajedno.

Prvo istraživanje održano je u Americi, a drugo u Hong Kongu, a oba imaju slične rezultate.

Daljnje istraživanje provedeno na 80 stranaca raspoređenih u parove pokazalo je da su se zbližili i pozitivno ocijenili međusobno jer su išli u istom smjeru. Stručnjaci kažu da je to dokaz kako kretanje u istom smjeru ima 'interpersonalnu privlačnost' i znači da su parovi koji putuju na isti način do posla povezaniji pa će, primjerice, rado poslije otići na piće ili večeru i dodatno učvrstiti vezu.