BRAČNE FINANCIJE

Zašto se parovi prepiru zbog novca?

28.09.2011 u 08:00

Bionic
Reading

Poneki bračni parovi troše više nego što imaju jer se natječu s imućnijim prijateljima, drugi ne razgovaraju otvoreno o tome gdje novac odlazi, a kod nekih žena zarađuje više, pa se poremete tradicionalno raspoređene uloge. Svađe zbog novca nisu rijetkost, a časopis 'Goodhouse Keeping' popisao je pet najčešćih financijskih razloga bračnih prepirki

1. Zanemaren odnos
Ponekad svađe zbog novca zapravo pokazuju da ne poklanjate dovoljno pozornosti svom braku. Kad se supružnici osjećaju zanemareno, oni često krenu trošiti novac na stvari koje si ne mogu priuštiti ili propituju kupovne navike svog partnera kao povod da se osvete za dublje probleme. Provjerite svađate li se zato jer ste zabrinuti za kućanstvo ili je tema obiteljske fiskalne politike nametnuta samo jer je nus-pojava povrijeđenih osjećaja.


2. Ljubav je slijepa
Na početku veze novac često nije problem. Ljubav zanese, pa neki supružnici na početku braka vole izražavati svoje emocije poklanjajući svojoj partnerici skupe darove, putovanjima na egzotične destinacije i ludim šopingom. A onda se morate vratiti u stvarnost i brinuti o kreditu, režijama, djeci i ostalim životnim troškovima. Budite racionalni prema novcu i držite kućni budžet na razini koju možete držati.

3. Kad žena uzdržava muškarca
Žene su sve češće hraniteljice obitelji. Iako je korisno zarađivati više novca, to zna biti izazov za tradicionalne rodne uloge. Primjerice, žene koje su na zahtjevnim pozicijama može nagrizati osjećaj krivice jer provode manje vremena kao majke, a muževi se mogu početi osjećati kao manje vrijedan dio para.

4. Natječete se s drugim parom
Parovi lako mogu početi zavidjeti drugim parovima koji su imućniji, pa nije rijetkost da krenu živjeti izvan svojih mogućnosti samo da bi držali korak s bogatijim prijateljima. Posljedice mogu bit opasan dug na kartici i značajna količina stresa u braku. Iskopajte sa svojim bračnim partnerom te duboke razloge nesigurnosti koja vas tjera da se dokazujete novcem.

5. Ne komunicirate otvoreno
Ako ne znate točno gdje novac odlazi svakoga mjeseca, lako možete postati ogorčeni. Iskreno razgovarajte sa svojim partnerom o troškovima u kućanstvu. Raspravite svoje prioritete i odlučite zajedno trebate li negdje izdatke smanjiti, a drugdje povećati, savjetuje Goodhouse Keeping