ZNAŠ LI...

Zašto se obilježava Dan žena?

08.03.2010 u 07:34

Bionic
Reading

Međunarodni dan žena (skraćeno Dan žena) obilježava se 8. ožujka svake godine. Toga dana slave se ekonomska, politička i društvena dostignuća pripadnika ženskog spola

Prvi Dan žena obilježen je 28. veljače 1909. u SAD-u deklaracijom koju je donijela Socijalistička partija Amerike. Između ostalih važnih povijesnih događaja, njime se obilježava i požar u tvornici Triangle Shirtwaist u New Yorku 1911. kada je poginulo preko 140 žena.

Ideja za obilježavanjem međunarodnog dana žena pojavila se prvi put početkom 20. stoljeća u doba brze industrijalizacije i ekonomske ekspanzije koja je često dovodila do protesta zbog loših radnih uvjeta. Žene zaposlene u industriji odjeće i tekstila javno su demonstrirale 8. ožujka 1857. u New Yorku. Tekstilne radnice protestirale su zbog loših radnih uvjeta i niskih plaća. Demonstracije je rastjerala policija. Te iste žene osnovale su sindikat dva mjeseca kasnije.

Protesti 8. ožujka događali su se i sljedećih godina, od kojih je najpoznatiji bio 1908. kada je 15.000 žena marširalo kroz New York tražeći kraće radno vrijeme, bolje plaće i pravo glasa.

Na Zapadu se Međunarodni dan žena uglavnom prestao obilježavati 1930-ih, dijelom i zato što ga se povezivalo s komunizmom. Međutim, 60-ih su ga ponovno počele slaviti feministice.

Danas mnoge organizacije u svijetu obilježavaju Međunarodni dan žena, a neke se nastoje izboriti za to da postane državni praznik u zemljama u kojima to još nije slučaj.

U ovoj rubrici svaki tjedan možeš pročitati neku zanimljivost ili otkačenu činjenicu kojom možeš iznenaditi svoje vršnjake, ali i one puno starije!