MALE KUĆNE TENZIJE

Zašto se ljubav pretvara u svađu

11.11.2011 u 10:17

Bionic
Reading

Nedovoljno sna, previše posla, premalo novca… Stotinu mogućih razloga, ishod uvijek isti: svađa u kući. Istraživanje pokazuje zašto se svađamo

Razlozi mogu biti razni: od rastrošnosti do premale pomoći u kući. Ali posljednje istraživanje pokazuje da nema veze bez povišenih tenzija - prosječni par zapada u sukob ili prepirku četiri puta tjedno.

Više od pola 2.000 ispitanika zaključuje da je glavni uzrok stres – on stvara iskre i sukobe u situacijama u kojima ih normalno ne bi bilo. Previše rada također utječe na odnose roditelja i djece, što poslije smanjuje produktivnost na poslu i smanjuje seksualnu želju partnera.

Prosječni par zapada u dvije stresom uzrokovane svađe godišnje, a istraživanje provedeno u Britaniji koje prenosi Newslite pokazuje da su božićni praznici krizno vrijeme – pretjerano trošenje i nervoza priprema najljepši obiteljski blagdan često pretvaraju u noćnu moru. Evo najčešćih uzroka:

1.posao
2.financije i trošenje
3.nedovoljno spavanja
4.izgled
5.gužve u javnom prijevozu
6.prehrana i dijete
7.djeca
8.premala seksualna želja
9.situacija na poslu
10.nedovoljna pomoć u kući

Premda je sve ove raznolike uzroke teško svesti na zajednički nazivnik, nema sumnje da većinu uzrokuje i povezuje stres, kao stalna opasnost izbijanja svađe.