ZNAK POVJERENJA

Zašto psi vole češkanje po trbuhu?

06.02.2015 u 14:26

Bionic
Reading

Jednom kada pas legne na leđa i ponudi svom vlasniku trbuh teško je odoljeti, a da ga ne češkate malo. No zašto psi vole da ih se mazi po trbuhu?

I psi i mačke znaju leći na leđa i pokazati čovjeku trbuh, no razlozi ne mogu biti različitiji. Dok psi pokazuju podređenost, mačke se spremaju za borbu, piše Vet Street

'Psi legnu na leđa i izlažu svoj trbuh kao znak podređenosti, a ponekad i tijekom igre s ljudima u čijem društvu se osjećaju opušteno', kaže doktorica Margaret Gruen s Državnog sveučilišta u Sjevernoj Karolini.

To što je u pitanju pokazatelj podređenosti ne znači da psi ne uživaju u češkanju. Ako je opušten u društvu osobe koja ga mazi, pas će se ponekad sam prevrnuti na leđa kako bi izložio trbuh.

Kad se pas prevrne na leđa čim mu netko priđe, to može biti znak podređenosti zbog straha ili napetosti. Ako liže labrnje i ima rep među nogama, nije mu pametno dirati trbuh, jer bi se mogao osjetiti ugroženim i postati agresivan. Napete pse je najbolje pozvati sebi, bez posezanjem za njima, nakon što sjednete ili čučnete.


Češkati ili ne češkati, pitanje je sad

Nema razloga zašto ne maziti psa ako vam to nudi. No nije pametno okretati ga na leđa kako biste ga češkali po trbuhu jer bi to moglo dovesti do neželjene napetosti. Psi ponekad neće izlagati trbuh – obično kad se nalaze u nepoznatoj sredini.

S druge strane, nema razloga za zabrinutost ni ako vam pas ne izlaže trbuh. Ne vole baš svi psi češkanje po trbuhu.

Jedini razlog za brigu je ako pas reži dok ga mazite. U takvim trenucima je najbolje pustiti ga na miru i razgovarati s nekim tko se razumije u ponašanje pasa kako bi se utvrdilo u čemu je problem. Uvijek je pametno i razgovarati s veterinarom jer bolest i bol mogu uzrokovati režanje onda kad ga ne bi trebalo biti.