SLOŽENA PRIRODA VEZA

Zašto nas privlači točno određeni tip ljudi?

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 29.09.2010 09:26
  • Objavljeno 29.09.2010 u 09:26
brak partneri muškarac žena

brak partneri muškarac žena

Izvor: Corbis / Autor: Corbis

Komplicirani odnos privlačnosti i biranja partnera ili partnerice pokušao je u svojoj novoj knjizi pojasniti profesor David Perrett. Njegovi materijali temelje se na istraživanjima, a mi vam donosimo najzanimljivija otkrića

Zašto se za neke žene smatra da su ljepotice? Možete li reći za nekoga da je prava osoba za vas kad mu samo pogledate lice? Zašto nas privlače muškarci koji nalikuju našim očevima? Odgovore na ta pitanja daje profesor David Perrett u svojoj novoj knjizi iz koje vam donosimo najzanimljivije detalje.

Corbis

Corbis

Izvor: Corbis / Autor: Corbis


Privlačnost je složen proces
Kakav otac, takav suprug
Već se neko vrijeme spominje da žene privlače muškarci koji nalikuju njihovim očevima. U tome, pokazuju najnovija istraživanja, ima istine. Obično se stavlja naglasak na karakter, ali muškarci vrlo često i fizički nalikuju očevima svojih partnerica. Međutim, Perrett tvrdi da vrijedi i obrnuto, odnosno da i muškarce privlače žene koje su fizički nalik njihovim majkama. Sličnost se najviše očituje u crtama lica, a nešto manje u izgledu tijela. Razlog takvog ponašanja je snažna podsvijest u koju su pohranjena sva ljudska sjećanja. Privlače nas ljudi nalik našim roditeljima jer njih povezujemo s osjećajem bliskosti i ljubavi.

Lijepe žene
Važan čimbenik u privlačnosti je izgled lica. Jednako je važan kod oba spola, ali se više pažnje ipak poklanja ljepoti ženina lica. Veliko je istraživanje pokazalo da su muškarcima više privlačne žene koje imaju nježan oblik brade i čeljusti te koje imaju istaknute oči i usne. Možda baš zato žene šminkom ističu usne i oči. Kako se pokazalo, muškarce privlači i lijep ten žene koji im daje naslutiti da je žena zdrava. Sve to muškarci uglavnom podsvjesno primjećuju kada biraju ženu s kojom planiraju provesti život.

Godine i ljepota
Mogu li se sakriti godine? I kako otkrivamo nečiju dob? Perrett navodi da nam najviše informacija otkriva lice. Nije riječ o nasumičnom procjenjivanju tijekom gledanja očiju, nosa, vrata ili kose. Nečiju dob zapravo vrlo jednostavno procjenjujemo. Pogledamo lice i identificiramo dio koji nam se čini najstariji. Bez obzira na to što drugi dijelovi lica izgledaju možda puno bolje i mlađe, mi kupimo informacije od dijela lica koji nam se čini najstariji. Nije pravedno, ali stvari tako funkcioniraju. Ako želite izgledati mladenački, svi dijelovi vašeg lica moraju biti mladoliki.

Kako biti privlačniji?
Dobra je vijest da ipak nije sve u vanjskoj ljepoti koja s vremenom prolazi. Naime, istraživanje je pokazalo da su i muškarcima i ženama privlačniji pripadnici suprotnog spola koje bolje poznaju i s vremenom upoznaju njihove ljudske kvalitete. Drugim riječima, postoji prilika za drugi dojam. Ako netko i ne osjeti privlačnost prema vama čim vas upozna, to ne znači da je odnos u startu osuđen na propast. Vrlo često događa se da s vremenom osoba postane privlačnija, i to zahvaljujući svojim vrlinama. One, pojašnjava Perrett, prikazuju osobu u sasvim drugom svjetlu, i to vrlo privlačnom. Dakle, najbolji je savjet da budete dobronamjerni i suosjećajni jer to su kvalitete koje čovjeka čine privlačnim.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!