TRAGOM INSTINKTA

Zašto moj pas odnosi hranu iz zdjelice?

16.02.2015 u 15:15

Bionic
Reading

Možda ste već vidjeli tu neobičnu scenu – pas dolazi do svoje zdjelice s hranom, no ne jede pokraj nje, već svoj obrok uzme u usta i premjesti ga negdje na pod te počne jesti. Vjerojatno ste se zapitali zašto to radi

Neki psi prenose hranu koju im servirate u zdjelici na drugo mjesto i tamo je jedu. Zašto vaš ljubimac ima taj čudan ritual umjesto da jednostavno jede direktno iz zdjelice? Vjerojatno ga je strah od sukoba sa suparnicima, piše Vet Street

Psi su jednom davno u divljini živjeli u čoporima u kojima postoji vrlo jasna društvena razlika među članovima. Prvi koji bi se u divljini hranio bio je dominantan mužjak, a zatim ostali psi – po unaprijed određenoj društvenoj ljestvici.

Kako je borba u divljini vrlo nepoželjna i opasna stvar, psi su odnosili hranu ondje gdje je mogu u miru pojesti, bez straha od sukoba.


Bez obzira na to što nema suparništva u vašem domu, pas se vodi instinktom i ne može si pomoći pa mu je najbolje premjestiti zdjelicu na mjesto koje on smatra sigurnijim.

Drugi razlog za to što pas premješta hranu je metalna posudica. Životinje ne vole zvuk hrane koja se pomiče po metalu. Štoviše, čak ih može smetati zvuk ogrlice koja udara o rub zdjelice.

Ukratko, zamijenite metalnu plastičnom zdjelicom i time ćete vjerojatno stati na kraj ovom neobičnom psećem ritualu.