PROVJERITE ROK TRAJANJA

Zašto je stara šminka opasna po zdravlje

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 07.11.2011 09:25
  • Objavljeno 07.11.2011 u 08:00
Pupa VIZUAL

Pupa VIZUAL

Izvor: Promo fotografije / Autor: Pupa

Pripadate li većini koja ne mari za rok trajanja? Suosjećamo s vama, za razliku od bakterija i gljivica koje bujaju u vašem neseseru
L'Oreal

L'Oreal

Izvor: Promo fotografije / Autor: L'Oreal

Nedavno istraživanje provedeno u Engleskoj potvrđuje da se gotovo 70 posto žena rješava nekog kozmetičkog proizvoda tek kad mu 'iscijedi dušu' i potroši ga do kraja. U praksi to znači da u svom neseseru najvjerojatnije imate bar jedan proizvod stariji od tri ako ne i od pet godina. Ne bi čudilo da pronađete i 'vitalnog' desetogodišnjaka.

Treba li posebno napominjati da nijedan make-up proizvod nema toliki rok trajanja? Maksimalan životni vijek u svijetu šminke su dvije godine za kompaktno rumenilo, onima u kremastoj formi rok istječe već nakon tri mjeseca, baš kao i maskari i korektoru.

Možda ste primijetili da profesionalni vizažisti (bar oni odgovorni) u backstageu velikih revija svako malo pale vrhove olovaka upaljačem. To ne činezbog latentne piromanije, nego zbog stalnog kontakta olovaka za oči i usne sa sluznicom. Idealno su stanište za razvoj bakterija. Nećete vjerovati, na njihovim se vrhovima znaju razviti gljivice i plijesni. Ako ste jedini korisnik svoje olovke, redovito je oštrite, bez straha da ćete je brzo potrošiti, i tako joj je rok trajanja godinu dana. Toliko biste se trebali družiti i sa svojim puderom i ružem.

Rok trajanja doslovno je nacrtan na svakom proizvodu u obliku otvorene kutijice na kojoj je navedena brojka, poput 3 (što znači da je rok trajanja 3 mjeseca), 12 (godinu dana) ili 18 (godinu i pol). Kako se ne bi zamarale pamćenjem, neke žene na ambalaži zabilježe mjesec i godinu početka korištenja.

Naravno, svi ti rokovi vrijede samo pod uvjetom da šminku koristite i održavate u primjerenim higijenskim uvjetima. Što će reći, da u njih ne zabadate prljave prste, da ih ne ostavljate otvorene i da ih nanosite četkicama, spužvicama i/ili kistovima koje perete svakih tjedan dana.

L'Oreal

L'Oreal

Izvor: tportal.hr / Autor: tportal.hr

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi