DVIJE ČAŠE DNEVNO

Zašto je sojino mlijeko dobro za žene?

06.04.2012 u 11:10

Bionic
Reading

Dvije čaše sojinog mlijeka dnevno mogu smanjiti neugodne navale vrućine od kojih pate žene u menopauzi, tvrde znanstvenici

Otkriveno je da nekoliko dnevnih obroka hrane i pića pripremljenih od soje dovodi do smanjenja učestalosti i jačine navala vrućine

od kojih pate žene u menopauzi, piše Daily Mail.  Soja sadrži izoflavone, biljne hormone slične estrogenu, koji imaju blagotvoran učinak na zdravlje, navodi se u studiji koja je uključila više od tisuću žena.

Mnoge žene se sve više okreću prirodnim lijekovima kako bi se nosile sa simptomima menopauze kao što su valunzi, noćno znojenje te promjene raspoloženja jer se boje nuspojava hormonskih terapija. Valunzi se pojavljuju iznenada, traju oko četiri minute i proizvode neugodan osjećaj intenzivne topline. Prati ih znojenje tijekom dana, a česte navale vrućine noću mogu ozbiljno poremetiti san.

Simptomi su uzrokovani dilatacijom krvnih žila u koži te su povezani s neravnotežom hormona. Blagotvoran učinak soje na posljedice menopauze uočen je u Japanu, gdje su znanstvenici otkrili nisku učestalost valunga i pripisali to visokoj potrošnji soje.

Istraživanje navodi da konzumiranje najmanje 54 mg dnevno izoflavona soje tijekom šest tjedana smanjuje učestalost navala vrućina za 20 posto, a njihov intenzitet za 26 posto. Svaki gram sojinog proteina u soji i sojinim namirnicama osigurava približnu količinu od 3,5 mg izoflavona. Dva čaše sojinog mlijeka ili komad tofua sadrže oko 50 mg izoflavona.