ČUVA ZDRAVLJE

Zašto je smeđa riža toliko bolja od bijele

23.01.2017 u 15:26

Bionic
Reading

Riža je uvijek poželjna namirnica bez obzira na to koje je godišnje doba, ali istraživanja pokazuju da što češće ili, još bolje, uvijek treba jesti integralnu odnosnu smeđu rižu. Njezine su nutritivne i zdravstvene prednosti daleko iznad bijele, iako je mnogi i dalje biraju zbog mekoće i bržeg kuhanja

Osnovna i najvažnija razlika između smeđe i bijele riže jest to što integralna ne gubi bjelančevine, biljna vlakna, vitamine, minerale i ostale hranjive tvari kao što obradom gubi zrno bijele riže. Zato primjerice integralna riža sadrži nekoliko puta više magnezija i vitamina B1 i B3. Kod obrade integralne riže skidaju se samo prva dva, neprobavljiva sloja, pljeva i pljevica.

Da bi zrno postalo glatko i bijelo prolazi nekoliko ljuštenja, a u svakom od njih skidaju se najzdraviji slojevi, odnosno sloj klice i aleuronski sloj. Stoga nutricionisti kažu da na kraju ostaje tek škrob pa zagovaraju konzumaciju smeđe riže. Budući da je bijela riža ostala bez većine hranjivih sastojaka, stalna konzumacija može uzrokovati višak kilograma i povećati rizik od dijabetesa tipa 2.

Smeđa riža čuva zdravlje i vitku liniju

Kuhanje smeđe riže traje dulje jer ostaju hranjivi omotači i nakon što je kuhana zadržava bjelančevine i vitamine. Također se dulje razgrađuje u organizmu pa ćete kasnije osjetiti glad i izbjeći nagli porast inzulina. Zato je primjerice poznato da smeđa riža pomaže održavanju vitke linije, a zbog vlakana blagotvorno djeluje i na probavu.

Studija Škole javnog zdravstva s poznatog sveučilišta Harvard pokazala je da zamjena bijele riže sa smeđom može smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2.

Osim smanjivanja rizika od dijabetesa tipa 2, smeđa riža štiti i debelo crijevo od karcinoma jer sadrži selen. Znanstvenici su otkrili da je smeđa riža bolja od bijele i zato jer nas štiti od visokog krvnog tlaka i arterioskleroze. Studija pod vodstvom liječnika Satorua Eguchija na sveučilištu Temple u Philadelphiji pronašla je poveznicu između smeđe riže koja se uspješno može boriti protiv proteina angiotenzin II, a koji pridonosi visokom krvnom tlaku i začepljenju arterija.

Osim ove blagodati, jednako je važno da su neke druge studije dokazale da smeđa riža uspješno snižava loš kolesterol LDL i balansira onaj dobar, odnosno kolesterol HDL. Iako je kod snižavanja lošeg kolesterola još bolja crvena riža i ova smeđa je bolja nego bijela, pogotovo ako već imate ovaj problem.

Priprema integralne riže

Mnogi olako odustaju od smeđe riže jer ih jednostavno nervira duljina kuhanja, ali i tvrđa zrna. Smeđa riža najčešće se treba kuhati oko 50 minuta, ali časopis Saveur ima jedan savjet kako to vrijeme malo skratiti i dobiti meka zrna. Rižu treba kuhati oko pola sata s puno vode. Za dvije šalice riže u lonac stavite 12 šalica vode i soli. Nakon pola sata, rižu ocijedite i odmah poklopite pa pustite da stoji još desetak minuta. Para bi trebala do kraja omekšati zrna riže koja će biti mekana, ali ne i gnjecava.