SJAJNI RAZLOZI

Zašto je dobro češće masturbirati

10.01.2014 u 07:55

Bionic
Reading

Nedavno istraživanje internetske stranice AdamandEve.com pokazalo je kako svega 27 posto Amerikanca priznaje da masturbira jednom do dva puta tjedno, što se čini prilično malo. No zašto je potrebno češće i redovitije masturbirati, osim radi užitka?

'Masturbacija je dio zdravog seksualnog života', tvrdi Gloria Brame, seksologinja te dodaje: 'Masturbacija je posve zdrava i bezopasna, zdravija je od svakodnevnog pranja zubi.'

A prema riječima stručnjaka, zahvaljujući brojnim zdravstvenim prednostima, masturbacija bi u muškaraca trebala biti svakodnevna pojava, baš poput pranja zubi, piše Men's Health. Pitate se zašto? Evo nekih jako dobrih razloga.

Sprečava oboljenje od karcinoma. Australska studija 2003. pokazala je kako muškarci koji ejakuliraju više od pet puta tjedno imaju za trećinu manje šanse za oboljenjem od raka prostate. Šanse za rak prostate koje uzrokuju nakupljeni toksini u urogenitalnom traktu smanjuju se redovitom masturbacijom.

Pomaže u održavanju čvrstoće penisa. S godinama se gubi tonus mišića, uključujući i onih u penisu. Redovit seks ili masturbacija jača mišiće na dnu zdjelice te se tako sprečava erektilna disfunkcija i inkontinencija.


Pomaže da dulje izdržite. Redovitom masturbacijom učinkovito se sprečava prerana ejakulacija. Ako ste previše uzbuđeni, masturbacija prije seksa pomoći će vam da zadržite kontrolu. Stručnjaci preporučuju da i tijekom masturbacije pokušate odgoditi orgazam i tako produljite trajanje i napominju da mnogi muškarci u samo mjesec dana mogu učinkovito znatno produljiti vrijeme do orgazama. Vježbom do savršenstva, zar ne.

Jača imunitet. Ejakulacija povećava razinu hormona kortizola. Kortizol, koji obično ima lošu reputaciju kao hormon izazvan stresom, zapravo u malim dozama pomaže održati i zadržati razinu imuniteta. Stoga masturbacija može stvoriti savršene uvjete za jačanje imuniteta.

Poboljšava raspoloženje. Masturbacijom se izlučuju neurokemikalije koje potiču dobro raspoloženje, poput dopamina i oksitocina. Te kemikalije podižu raspoloženje i potiču zadovoljstvo. Orgazam je najveći prirodni izvor izlučivanja dopamina. Sken mozga osobe u trenutku orgazma izgleda poput skena mozga ovisnika o heroinu, kažu stručnjaci.