SVE JE POVEZANO

Zašto je dobar san ključ za sretnu vezu?

25.02.2013 u 11:09

Bionic
Reading

Želite li sačuvati svoju ljubavnu vezu? Provjerite koliko vam je kvalitetan san koji, vjerovali ili ne, itekako utječe na vaš odnos

Najnovije istraživanje otkriva da loš san može pridonijeti problemima u ljubavnoj vezi. Kako? Nekvalitetan san uzrokuje niz emotivnih poteškoća koje pak rezultiraju nedostatkom zahvalnosti i razumijevanja između partnera.

Znanstvenici sa Sveučilišta Kalifornija proveli su istraživanje kojim su željeli otkriti kako spavanje utječe na osjećaje zahvalnosti i razumijevanja, a u istraživanju je sudjelovalo više od 60 heteroseksualnih parova u dobi od 18 do 56 godina. Svi oni bili su dio vrlo složenih mjerenja i procesa vezanih uz san, ali i stanje njihove veze.

Nakon prospavane ili neprospavane noći ispitanici su morali napraviti popis pet stvari za koje osjećaju zahvalnost. Oni koji su lošije spavali gotovo da nisu uspjeli napraviti popis jer nisu bili sposobni osjetiti zahvalnost. To se nastavilo i u iduća dva tjedna ispitivanja pa su znanstvenici zaključili da loša kvaliteta sna itekako utječe na kvalitetu romantičnih veza.

Usto, nekvalitetan san s vremenom može uzrokovati i anksioznost te depresivne epizode, što se bez ikakve sumnje odražava i na partnera ili partnericu. Sve to u konačnici može dovesti do prekida veze. No ako su parovi barem donekle svjesni toga da loša kvaliteta sna utječe na njihovu vezu mogu poduzeti potrebne korake te tako spriječiti prekid veze.