U POTRAZI ZA POMOĆI

Zašto depresija najčešće pogađa mlađe žene?

16.01.2014 u 12:33

Bionic
Reading

Novo istraživanje pokazalo je kako žene mlađe od 50 godina, pogotovo one u dvadesetim godinama, najčešće traže pomoć u borbi protiv depresije

Gotovo dvije trećine pacijenata koji traže liječenje depresije su žene, pokazuju podaci National Health Servicea. Kako pokazuje istraživanje, u Velikoj Britaniji samo u prošloj godini 475 tisuća žena upućeno je na savjetovanje ili bihevioralne terapije, u usporedbi s 274 tisuće muškaraca, piše Daily Mail

Brojke prvi put otkrivaju broj pacijenata koji odlaze na razgovore s terapeutom, a podaci pokazuju kako pomoć u liječenju depresije najčešće traže žene mlađe od 50 godina, posebice onima u dvadesetim godinama.

Neki stručnjaci kažu kako su žene sklonije duševnim bolestima jer imaju tendenciju zadržavati osjećaje, dok se muškarci 'istresu' kada su ljuti. Također, žene su, u usporedbi s muškarcima, te koje će češće priznati da imaju problem. Podaci NHS-a pokazuju i kako se u Velikoj Britaniji izda 50 milijuna recepata za antidepresive, što je porast od 7,5 posto u odnosu na godinu prije.

Za povećanje broja onih koji muku muče s depresijom djelomično su odgovorne financijske poteškoće, a postoji i određena zabrinutost da neki pojedinci postaju ovisni o lijekovima. Stručnjaci su podijeljeni oko toga jesu li žene podložnije depresiji i anksioznosti ili su bolje u traženju stručne pomoći.

'I dok ne postoji razlika u učestalosti mentalnih problema kod muškaraca i žena, vjerojatnije je ipak da će žene prije od muškaraca potražiti pomoć, te su spremne razgovarati o vlastitom mentalnom zdravlju', kaže Beth Murphy iz udruge Mind.