BUDITE OPREZNI

Zaštitne maske za lice učinkovite su samo ako ih pravilno nosite: Ovo su ispravni i pogrešni načini na koji to radite

09.07.2020 u 19:51

Bionic
Reading

S izbijanjem pandemije koronavirusa o korisnosti nošenja maski za lice dugo se raspravljalo, a iako je njihova upotreba, osim u pojedninim slučajevima označvana kao nepotrebna, u međuvremenu je postala preporučljiva, a negdje čak i obavezna

Maske nisu pomodarski hit niti statusni simbol pa da bi njihovo nošenje imalo smisla i spriječilo širenje zaraze koronavirusom treba ih pravilno nositi.

Uz donošenja mjera socijalnog distanciranja čak su i platnene maske označene kao korisno sredstvo koje pomaže u sprečavanju širenja zaraze. Ono što mnogi često smetnu s uma je da su maske učinkovite samo ako pokrivaju usta, nos i bradu.

Također, koliko god je teško odoljeti iskušenju da makar na trenutak maknete masku, morate tome odoljeti jer tako svoje lice i prste izlažete virusima koje s maskom pokušavate izbjeći.

Kod nošenja maske trebate uvijek imati na umu da njenom ispravnom upotrebom možda spašavate brojne živote.

Pravilno nošenje maske

Temeljito operite ruke i uzmite čistu platnenu masku. Nosite samo čiste i prozračne maske za lice, jer bi se ponovnim nošenjem iste maske mogli izložiti kontaminaciji.

Masku na lice stavljajte držeći je vrpce koje idu oko ušiju. Maska bi trebala čvrsto prijanjati i uz bočne strane lica, bez otvorenih pregiba. Paziti treba i da maska ne bude preuska kako vam ne bi otežavala disanje.

Ukoliko na maski imate i tanki limeni ili žičani dio, njegova je svrha bolje prijanjanje maske preko nosa pa za ugodnije i sigurnije nošenje pritisnite taj dio i prilagodite ga obliku svog nosa.

Obavezno prekrijte nos, usta i bradu. Ako maska ima preklopljenje nabore, trebali bi se otvarati prema dolje. Povucite masku tako da vam prekrije nos, a zatim je povucite prema dolje tako da vam prekrije usta.

Nepravilno nošenje maske

Obratite pažnju na tri najčešće pogreške kod nošenja maski.

Previše labavo

Ako maska ima velike otvore oko nosa, usta i bočnih stranica lica, ne može vas učinkovito zaštititi od virusa koji mogu proći kroz te otvore. Maska mora biti čvrsto priljubljena uz vaše lice.

Zaboravljanje nosa

Nos mora biti unutar maske jer virus se širi respiratorno i putuje zrakom pa biste ga mogli udahnuti.

Micanje i dodirivanje

Dok god ste u javnosti izbjegavajte predahe koji uključuju skidanje maske. Nije lako nositi je na ljetnim vrućinama, ali dodirivanjem maske riskirate kontaminaciju usta i lica virusima i ostalim mikrobima koje je maska zadržala.

Kako pravilno skinuti masku

Kad nakon povratka iz javnosti idete skinuti masku, činite to držeći je samo za vrpce koje idu oko uha. Ne dirajte prednji dio maske jer bi mogao biti kontaminiran, a masku tijekom skidanje držite dalje od lica.

Odmah pospremite masku

Ako masku nakon upotrebe nećete odmah prati, spremite je u čistu plastičnu vrećicu. Držeći je za vrpce koje idu oko uha, masku smjestite u vrećicu i spremite je na hladno i čisto mjesto.

Opet i opet perite ruke

Glavna mantra ove pandemije je često pranje ruku pa učinite to i odmah nakon uklanjanja maske. Ruke perite i dok nosite masku. Čestim i temeljitim pranjem ruku dok ste vani i kad se vratite znatno smanjujete šanse virusu da vas ulovi.