GRIC GRIC!

Zaštitite se od karijesa – sirom

30.06.2013 u 14:01

Bionic
Reading

Sir pomaže oralnom zdravlju tako što neutralizira kiselinu u ustima, a na zubima stvara zaštitni sloj protiv bakterija

Ako želite blistavi osmijeh i zube bez karijesa, uživajte u grickanju sira! Tako glasi savjet američkih stomatologa koji su došli do ovog zaključka nakon proučavanja gotovo 70 mališana starih između 12 i 15 godina.

Malene ispitanike raspodijelili su u tri skupine: jedni su svakog dana jeli cheddar, drugi jogurt s niskom razinom šećera, a treći su pili čašu mlijeka. Stomatolozi su mjerili pH njihova zubnog plaka prije obroka te deset, 20 i 30 minuta poslije. Mališani koji su konzumirali jogurt ili popili mlijeko imali su jednaki pH u ustima pri sva četiri mjerenja, no djeca koja su pojela sir imala su 'rapidan porast pH u svakom mjerenju'.


Voditelji studije iz Akademije opće stomatologije smatraju da konzumacija sira povećava količinu sline u ustima, što je prirodan način na koji naše tijelo održava zdravu razinu pH faktora u ustima. Također, sir otpušta kemijske spojeve koji stvaraju zaštitni sloj na zubima i tako dodatno štite zube od kiseline koja nagriza zubnu caklinu i zauzvrat štiti od razvijanja karijesa.

Više o dobrim stranama grickanja sira pričitajte na Ordinacija.hr