KORISNI SAVJETI

Kako ukloniti mrlje i pravilno njegovati komade od umjetne kože

29.01.2021 u 06:37

Bionic
Reading

Posljednjih sezona svjedoci smo velike popularnosti odjevnih komada od kože, a kako bi bile u trendu, brojne dame najčešće posežu za sintetičkim verzijama. Kako bi zadržala svoj originalan izgled, a vi duži period uživali u omiljenom komadu od umjetne kože, postoji nekoliko korisnih savjeta i grešaka koje biste trebali izbjegavati prilikom njihovog čišćenja i njege

Sintetička koža svestrani je materijal koji čini brojne modne komade ili namještaj. Koristi se na razne načine i u nekim se slučajevima teško može razlikovati od prave kože. Iako je za njega malo lakše brinuti se nego za pravu kožu, ipak morate uzeti u obzir nekoliko stvari prilikom čišćenja i njege.

Prije prvog čišćenja ili pranja isplati se testirati kakvoću umjetne kože pojedinim proizvodima iz kućanstva kako biste utvrdili na koji bi način mogla reagirati.

Iako je izgledom slična životinjskoj, za razliku od nje umjetna koža je potpuno sintetička. Budući da nije organska, traži drugačiju njegu od prave kože. Postoji puno ekološki održivih varijanti, poput veganske kože od konoplje, gljiva ili ananasa, a ovo su neki od savjeta na temu njenog optimalnog čišćenja i njege.

Uklanjanje mrlja i nečistoća s umjetne kože

Male mrlje na odjevnom komadu ili obući od umjetne kože prijeđite vlažnom krpom. Na taj način sintetičku kožu opskrbit ćete vlagom i spriječiti da materijal brzo postane porozan.

U slučaju veće mrlje ili promjene boje na umjetnoj koži potrebno je otopiti blagi deterdžent u vodi, a zatim ga nanijeti na zaprljano ili obezbojeno područje. Nakon što ste učinili navedeno deterdžent razrijeđen u vodi uklonite suhom i mekom krpom.

Budući da sintetička koža također može postati porozna, važno je s vremena na vrijeme zapečatiti materijal i ne izlagati ga trajnom suncu.

Uz vlažne maramice za djecu, koje mogu ukloniti manje tvrdokorne mrlje s umjetne kože, u čišćenju mrlja pomaže i lak za nokte bez acetona. U tom slučaju potrebno ga je testirati na umjetnoj koži kako biste saznali kako će reagirati na njega.

  • +29
Slavne trendseterice u kožnim kaputima Izvor: Profimedia / Autor: RUSHEN / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Ljepljiva traka također pomaže u slučaju mrlja od kemijske olovke na umjetnoj koži. Zalijepite traku na to mjesto i pokušajte je 'odlijepiti' od umjetne kože. Po potrebi ponovite nekoliko puta.

Tvrdokorne mrlje sa sintetičke kože možete ukloniti i uobičajenim sapunom. Tekući sapun prvo se pomiješa s vodom, a zatim krpom nanese na sintetičku kožu i obriše. Također biste trebali prvo navlažiti čvrsti sapun vodom, a zatim ga kružnim pokretima nanijeti na mrlju i obrisati suhom krpom. Ovaj postupak trebao bi funkcionirati i kod najtvrdokornijih mrlja na sintetičkoj koži.

Ako kod kuće nemate pjenasto sredstvo za čišćenje masnoća, možete pažljivo očistiti umjetnu kožu blagim šamponom koji ćete nanijeti na mrlju i ukloniti suhom krpom tako da umjetna koža opet izgleda dobro i njegovano.

Pogreške prilikom čišćenja i njege umjetne kože

Proizvodi koji izvrsno funkcioniraju s pravom kožo, onoj umjetnoj mogu itekako škoditi. Hidratantni proizvodi za njegu ne mogu se upiti, već se poput filma lijepe na sintetičku kožu te bi ju u najgorem slučaju mogli oštetiti, stoga je u njezi umjetne kože bitno koristiti proizvode bez masti.

Budući da se ona može obezbojiti, važno je da prilikom čišćenja ne tretirate isključivo mrlju, već i grubo obrišete cijeli dio ili upotrijebite blagi deterdžent, inače će mrlje nepravilno promijeniti boju dijela koji ste očistili.

Površina umjetne kože je sintetička, ali i dalje osjetljiva. Ako su četke, spužve i krpe pretvrde, to će rezultirati ogrebotinama. Stoga ju je važno uvijek čistiti i održavati mekanim materijalima uz nježne, kružne pokrete.

Ako, primjerice, umjetnu kožu želite očistiti blagim deterdžentom, važno je da komponenta boje bude točna jer je umjetna koža prilično osjetljiva na promjenu boje. Zato nije zgorega koristiti deterdžent za obojenu umjetnu kožu ili onaj za tamne ili svijetle materijale.

Čišćenje umjetne kože cipela

Cipele od umjetne kože, poput modela od one prave, zahtijevaju mnogo pažnje jer su podložne velikom trošenju. Stoga je važno prethodno impregnirati cipele od umjetne kože jer se u protivnom mogu pojaviti mrlje od vode ili mogu upiti previše vlage, što može dovesti do iskrivljenja šavova. Nakon što ste ih impregnirali i nosili, prilikom čišćenja trebate obratiti pozornost na sljedeće:

Prije svega, mrlje i prljavštinu treba ukloniti mekom četkom za cipele te ih ukloniti vlažnom krpom, tako da one koje nisu toliko zaprljane ponovno budu čiste.

Ako je sintetička koža cipela jako zaprljana, pomoći će sredstvo za čišćenje pjene bez masnoće ili drugo sredstvo za čišćenje s niskim udjelom alkohola.