MOŽDA NE ZNATE

Zanimljivosti o kondomima

  • Autor: N.LJ.J.
  • Zadnja izmjena 06.12.2008 07:21
  • Objavljeno 06.12.2008 u 07:21
kondom-na-prstu

kondom-na-prstu

Izvor: tportal.hr / Autor: Arhiva

Kondom je jedan od najsigurnijih načina kontracepcije, no možda niste znali da to nije izum suvremenog čovjeka, jer, vjerovali ili ne, kondome su koristili i naši davni preci. Otkrijte još neke manje poznate zanimljivosti o kondomima

KONDOM SE POJAVLJUJE ČAK NA SPILJSKIM CRTEŽIMA

U knjizi Jeannette Parisot 'Johnny Came Laterly: A Short History of the Condom' autorica iznosi zanimljiv podatak kako se kondom, prema nekim spekulacijama, pojavio čak prije 15.000 godina budući da su crteži koji bi mogli odgovarati tom, danas vrlo raširenom, sredstvu kontracepcije pronađeni u jednoj spilji u Francuskoj. Ipak, Parisot nije sigurna u koju su te preteče kondoma korištene tj. jesu li razlozi bili određeni rituali ili doista za zaštitu od trudnoće i/ili od bolesti. No, u svakom slučaju ovo otkriće zvuči vrlo nevjerojatno, zar ne?

KONDOMI SU SE NEKAD KUPOVALI SAMO PREKO LIJEČNIČKOG RECEPTA

Kondomi su prešli dug put do općedostupne robe na policama trgovina. Primjerice, jedan recept koji datira iz 1824. godine točno opisuje kako napraviti kondom u kućnoj radinosti, a sve je opisano u nekoliko desetaka poprilično kompliciranih koraka. Neki od potrebnih dijelova bila su i ovčja crijeva. I, naravno, kondom se koristio više puta.

Zvuči čudno, no kondomi su se prije njihove masovne proizvodnje, u SAD-u dugo mogli nabaviti isključivo preko liječničkog recepta!

Naime, liječnici su bez ikakvih problema muškarcima izdavali recept za kondom kako bi se zaštitili od spolnih bolesti ukoliko bi se odlučili za seks s prostitutkom! Kolika je u to vrijeme bila jaka spolna diskriminacija najbolje govori podatak kako su ovi 'kondomi na recept' bili isključivo rezervirani za muški spol, jer ih žene nisu mogle dobiti niti u kojem slučaju.

GUMENI KONDOMI POČELI SU SE PROIZVODITI NAKON 1844. GODINE

Gumeni kondomi počeli su se masovno proizvoditi nakon 1844. godine kada je Charles Goodyear patentirao proces vulkanizacije gume. Naime, vulkanizacija je metoda u kojoj se kruta guma pomoću visoke temperature pretvara u elastičnu, čime je otvoren put proizvodnji vrlo čvrstih kondoma od gume.

Zanimljivo je da se tijekom Prvog svjetskog rata američkim vojnicima zabranila podjela kondoma s nevjerojatnim obrazloženjem - 'tko je dovoljno nepromišljen da se seksa i zaslužuje dobiti neku od seksualno prenosivih bolesti'.

No, zato je situacija u Drugom svjetskom ratu bila znatno drugačija. Vojnike se poticalo na korištenje kondoma rečenicom: 'Don't forget -- Put it on before you put it in' (u slobodnom prijevodu : Ne zaboravite – stavite ga prije nego...).

80 GODINA AUTOMATA S KONDOMIMA

Automati s kondomima počeli su se postavljati 1928. Dakle, ove godine proslavljaju svoju 80. godišnjicu. Prvi automat osmislila je njemačka tvrtka za proizvodnju kondoma – Fromm. Ova se tvrtka osim s automatima proslavila i s prvim kondomima s likom Mickeyja Mousea.

No, postavljanje automata s kondomima podiglo je dosta prašine. Naime, kada su se ovi automati našli u američkim školama, predstavnici crkve su zaključili kako se tako maloljetnike samo potiče na seks.

GDJE SU KONDOMI NAJPOPULARNIJI?

Japan je zemlja u kojoj se potroši najviše kondoma, pa tako čak 80 posto Japanaca koristi ovu zaštitu koja je tamo na top ljestvici najpopularnijih sredstava za kontracepciju. S druge strane, vjerovali ili ne, u Somaliji je vlast 2003. godine zabranila prodaju kondoma pa su prodaja, kupovina i korištenje strogo kažnjivi!

NEVIDLJIVI KONDOMI BUDUĆNOSTI

Iako su današnji kondomi vrlo tanki, neki se pak žale kako nisu baš idealni za potpuni seksualni užitak. Njih će svakako razveseliti informacija kako se radi na kondomu budućnosti koji će biti nevidljiv! Riječ je o gelu koji se premaže, a onda se pod utjecajem temperature tijela, stvrdnjava i stvara zaštitu. Ovakav kondom već je napravljen u Kanadi, ali još nije u uporabi dok ga nadležne vlasti ne odobre za proizvodnju.

Ipak, dok se ne pojavi taj nevidljivi čudotvorni kondom, podsjećamo da što manje zaboravljate na one stare koji vas gledaju s polica svake trgovine!

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi