Espresso ili Lungo?

Zanima vas tajna uspjeha za kvalitetan život? Stvar je vrlo jednostavna, evo o čemu je riječ

10.12.2021 u 08:49

Bionic
Reading

Ako ću sasvim otvoreno, nikad nisam bila jutarnji tip kao i većina nas. Ustajanje mi je oduvijek teško padalo. Bez šalice kave prije škole vjerojatno nikad ne bih završila gimnaziju jer bih zaspala na barem tri prva sata svaki dan u tjednu

Nakon nekoliko godina shvatila sam da se život sastoji od brojnih elemenata, a da bi bio potpun i ostvaren, čovjek treba biti ostvaren na tri razine – privatnoj, poslovnoj i društvenoj. I duboko sam uvjerena da se odraslost svodi upravo na fine tuning balansa svih njih. A za to mi je potrebna ipak mala doza pomoći.

Brzo, jednostavno i efikasno

Kao i većini, jutra u pravilu čine najizazovniji dio mog dana. Ujutro valja upogoniti čitav sustav, bez obzira na to radim li od kuće ili me taj dan zapala smjena u uredu. Kad sam u uredu, jutra mi obično započinju oko 7 ujutro kad za dan spremam sebe i dijete pa zatim malu odbacim u školu. Ako imate djecu, znate da je to uvijek hektično i nemate puno vremena za sebe.

Upravo zato se veselim činjenici što na posao dolazim malo ranije od svojih kolega, kako bih iskoristila taj mirni trenutak i pripremila se za dan koji me čeka. Oduševljava me novost da su Franck Nota kapsule kompatibilne s Dolce Gusto aparatom za kavu te otkako sam ih probala postale su dio moje svakodnevice.

Franck Nota kapsule Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Ovisno o tome koliko sam taj dan uranila, izabrat ću između dvije opcije: Franck Nota Espresso za jednostavan i snažan početak dana. A najbolje od svega? Okus je potpuna senzacija koja zadovoljava svako nepce. Okus je točno ono što se od dobrog espressa očekuje, a dodatan bonus je savršena pjena kao iz kafića.

Ako radim od kuće, onda je jutarnji tempo ipak nešto opušteniji. Prošećem do škole s kćeri, nakon čega uzmem pola sata samo za sebe. U pravilu otrčim krug oko kvarta ili odradim jednu kvalitetnu sesiju power walka prije nešto se uključim u svoj virtualni ured. Tada mi više odgovara Nota Lungo, za trenutke u kojima želim uživati malo dulje.

Da budem potpuno iskrena, do sada moj Dolce Gusto aparat i nije baš bio u upotrebi, sve dok me šefica nedavno nije uvjerila da dam šansu Nota kolekciji. Nisam požalila ni sekunde jer sada imam svoje nove male rituale koji me vesele neovisno radim li od doma ili iz ureda.

Trenuci kad moraš predahnuti

Bez obzira na to koliko će to možda new age zvučati, doista vjerujem u to da se trenuci trebaju pretvarati u iskustva. Razlike su možda nevidljive, ali dugotrajni je učinak itekako osjetan. Ispijanje kave jedno je od takvih iskustava, usporedivo s onime što sjevernjaci zovu hygge.

Vrijeme nakon posla ulažem u sve one sitne obaveze koje gotovo bešumno ispune dan. Dućan, škola, djetetov trening, kava, plaćanje računa, pilates, play dates, kućne aktivnosti i odjednom ponoć! Kažem, sitne obaveze koje gotovo bešumno ispune dan. No, zato uživam u vikendima. To je vrijeme koje u potpunosti posvećujem sebi i ljudima koji me okružuju. Za početak, vjerojatno se iz pidžame neću izvući barem do pola 11, kad kćer vozim na gimnastiku.

Te dane me suprug zna iznenaditi i donijeti mi šalicu kave u krevet, ako imam sreće i svježi kroasan iz obližnje pekare. Ponekad odemo na vikend u Slavoniju ili na druženje u viksu u Zagorje. A ima i vikenda koje bez ikakve grižnje savjesti provedem u druženju sa svojim prijateljicama kako bismo se zajedno isključile iz svijeta, napunile baterije i barem malo nadoknadile vrijeme koje tijekom mjeseca gubimo na sve one bešumne aktivnosti. To su prilike koje ništa ne oplemenjuje više od dobre kave u Espresso Martini koktelu 😉.

Što zapravo želim reći? Bez obzira na to tko ste i čime se bavite, jeste li roditelj ili ne, nosite li na posao štikle ili tenisice – ključno je da u danu kreirate prostor koji ćete popuniti kvalitetnim iskustvom. Ako vam je kava inspiracija kao i meni, za užurbano jutro će vas najbrže razbuditi Espresso ili Lungo. A za one koji si mogu priuštiti malo vremena za pravo uživanje u jutarnjoj kavici idealan izbor su nježni mliječni okusi Cappuccina i Latte Macchiata. Savršeni su i za popodnevne trenutke u kojima želite maksimalno uživati i, tko zna, možda ih podijeliti i s drugima.

Bila to šalica kave, čaša vina ili čitanje knjige, svima nam trebaju ti mali trenuci u kojima ćemo se posvetiti sebi. Upravo ćemo zbog njih, bez ikakve dvojbe, na kraju dana biti kvalitetniji partneri, roditelji, prijatelji – ljudi. Ako postoji bilo kakva tajna mog uspjeha, onda je to ta. I šalica kave, naravno.

Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima u suradnji s Franckom.