ISPROBAJTE

Zamijenite pire krumpir ovim zdravim rješenjima

30.08.2015 u 07:10

Bionic
Reading

Iako većina nas voli pire krumpir, postupak njegove pripreme često je nezdrav zbog velikih količina maslaca. Da biste zadržali fini okus pirea, ali bez nepotrebnih masnoća, američka nutricionistica Megan Roosevelt preporučuje izostanak krumpira kao glavnog sastojka pirea, koji ćete nadomijestiti s mnogo hranjivijim i zdravijim sastojcima

Krema od cvjetače

Cvjetača je povrće s vrlo malo kalorija i ugljikohidrata, a istovremeno bogata vlaknima. Pripremom kreme od cvjetače, možete postići sličan okus pire krumpiru i pritom stvoriti zdravu alternativu tom čestom prilogu na tanjurima.

Kako pripremiti kremu od cvjetače?

Sastojci

1 glava cvjetače

10 šalica vode

1 žlica organski nerafiniranog kokosovog ulja

1/4 šalice konzerviranog kokosovog mlijeka

Prstohvat morske soli

Prstohvat svježe mljevenog papra

Svježe bilje (poput peršina ili kopar) za ukras

Upute

Ulijte vodu u veliki lonac i kuhajte na visokoj temperaturi. Nasjeckajte cvjetaču na jednake dijelove i stavite u cjedilo koje ćete smjestiti iznad lonca s kipućom vodom. Cvjetaču nad kipućom vodom, potrebno je pariti oko deset minuta. Ostatak cvjetače koji niste upotrijebili za parenje, stavite u blender. Cvjetači u blenderu nadodajte kokosovo mlijeko, kokosovo ulje, morsku sol i papar. Sve sastojke u blenderu pomiješajte na niskoj brzini. Ako sastojke blendate na visokoj brzini, stvorit ćete smjesu nalik smoothieju više nego pire krumpiru. Cvjetaču parenu nad kipućom vodom i smjesu iz blendera pomiješajte i prilikom služenja pospite, po želji, svježim začinskim biljem poput peršina ili kopra.

Tjestenina od graha

Izrađen od bogatih hranjivi tvari, grah kao tjestenina može izvrsno poslužiti kao zdrava alternativa špagetama. Statistike govore i više nego u prilog toj namirnici: jedna porcija tjestenine od graha sadrži 12 grama vlakana (gotovo dvostruko više od stopostotne cjelovite pšenične tjestenine), nevjerojatnih 25 grama proteina (gotovo jednako kao i tri komada pilećih prsa) te 36 posto dnevno potrebne doze željeza. Tjesteninu od graha isprobajte u klasičnim talijanskim jelima ili azijski inspiriranim hladnim salatama. 


Tjestenina od tikvica

Korištenjem sjeckalica za povrće, svježe, cjelovite tikvice možete pretvoriti u tanke rezance nalik tjestenini. Tri posudice s tikvicama sadržavaju samo 58 kalorija i organizam opskrbljuju s gotovo 20 posto adekvatnog dnevnog unosa kalija, kao i mineralima koji pomažu u kontroli krvnog tlaka. Kako biste omekšali tvrđu koru s tikvica, kratko ih zagrijte u mješavini s umakom po želji. Pesto je odličan umak koji savršeno pristaje u kombinaciji s tikvicama.



Lazanje s patlidžanima

Stvorite lakšu i zdraviju verziju omiljenih lazanja, koristeći patlidžane umjesto tjesta za ovo jelo. Patlidžan u sebi sadrži topljiva vlakna, koja pomažu pri smanjivanju kolesterola. Izrežite dva neoguljena patlidžana na tanke listove i pecite u pećnici desetak minuta na temperaturi od 200 °C. Tako obrađen patlidžan, spreman je za pripremu vaših omiljenih lazanja.