ONKOLOZI ŠAMIJA I KULIĆ

Zaklada i društvo odlučno u borbi protiv raka

29.01.2011 u 11:17

Bionic
Reading

Zaklada onkologija i Hrvatsko onkološko društvo Hrvatskog liječničkog zbora održali su stručno znanstveni sastanak u prostorijama Hrvatskog liječničkog zbora u Zagrebu

Zaklada onkologije osnovana je sa svrhom promicanja i poticanja intelektualnog usavršavanja mladih liječnika i znanstvenika u dobi do 45 godina, pomoćnog medicinskog osoblja i studenata u Republici Hrvatskoj na području onkologije.

Zaklada onkologija

Na stručno znanstvnom sastanku, predsjednik Zaklade prof. dr. Šamija predstavio je Zakladu onkologije, a član stručnog vijeća programa strategija, prof. dr. Slavko Kulić, održao je predavanje na temu ‘Uloga Zaklade onkologija u prevenciji, znanosti, obrazovanju i kulturi života’. Tim predavanjem želi se ukazati na važnost kulture života koju učimo od najranijie dobi kako bismo umanjili rizik od nastanka raka u kasnijoj dobi.

Kroz svoja tri stručna vijeća - znanje, inovativnost, prevencija i strategija - Zaklada onkologija priprema i potiče obrazovne programe prevencije, dijagnostike i terapije, posebice palijativne skrbi. Ulaganjem u znanje želi se pridonijeti postizanju standarda izvrsnosti u prevenciji, dijagnostici i liječenju onkoloških bolesnika te tako pripomoći i nadopuniti ono što ni bogatije države od naše ne mogu osigurati. Cilj je pomoći onima kojima je to najpotrebnije, a to su dakako bolesnici i njihove obitelji.

Općenito je poznato da gotovo nema obitelji ili radnog okruženja u kojima se kad-tad ne susretnemo s nekim tko oboli od raka. Od naših zdravstvenih djelatnika bolesnici i njihovi bližnji očekuju puno, često čuda, a čuda su rijetkost.

Vođena tom sviješću, Zaklada želi omogućiti hrvatskim zdravstvenim djelatnicima usavršavanje na prestižnim svjetskim sveučilištima i klinikama, pružiti im međunarodno usavršavanje koje je našim liječnicima i znanstvenicima često nedostupno. Već su na temelju natječaja izabrali četiri mlada onkologa za dvomjesečnu edukaciju u Njemačkoj. Zaklada onkologija planira osnivanje županijskih jedinica i svoju humanitarnu ulogu proširiti na područje cijele Hrvatske.

Zaklada onkologija potpisala je ugovor o partnerstvu s Medicinskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatskim društvom za palijativnu skrb, a suosnivač je Znanstveno edukacijskog centra za palijativnu medicinu, kominikacijske vještine i medicinsku etiku Medicinskog fakulteta u Zagrebu.