STIl old money

Zaboravite na trendove i modne hitove: Ovako se odijevaju najbogatiji

28.05.2023 u 19:21

Bionic
Reading

Zaboravite na jake boje, istaknute printove i trendovske krojeve. Trenutno najtraženiji stil je sušta suprotnost, a obožavaju ga i nose oni najbogatiji. No uz ova pravila dostupan je i običnim smrtnicima

TikTok je postao riznica inspiracije i generator trendova koji spaja baš sve stilove i mogućnosti. Posljednji modni hit i vladajući trend je old money, estetika koja još od prošle godine vlada društvenim mrežama, a njezin hashtag do sada je prikupio oko 5,6 milijardi pregleda. Za nedavni porast pretraživanja estetike 'starog novca' zaslužna je lijepa kći Lionela Richieja, Sofia Richie, i njezino itekako medijski praćeno vjenčanje. Bilo je potrebno svega nekoliko minuta da se ona pozicionira kao glavna ambasadorica ove estetike, ne samo svojim izgledom, već i prirodnošću.

Osnova ovog trenda čini evolucija preppy stila viđenog u ormaru Blair Waldorf u izvornoj verziji 'Tračerice' i minimalizma koji predstavlja Phoebe Philo. Neutralne boje te jednostavnost čine karakteristike koje definiraju odjevne predmete u stilu old money.

Američki san modne industrije

Mnogo različitih estetika pojavljuje se na modnoj sceni, ali mali broj njih prilagođava se različitim aspektima života. U ovom slučaju estetika 'starog novca' savršeno odgovara životnom stilu. Sveučilište Cambridge bilo je među prvim institucijama koje su definirale trend starog novca kao način odijevanja 'ljudi čije su obitelji već dugo bogate'. Ova estetika može se sažeti kao način na koji se odijevaju djeca moćnih i imućnih obitelji tijekom studija u Engleskoj ili Sjedinjenim Državama, a slobodno vrijeme provode igrajući golf, jašući ili ploveći brodom. Čini se to kao klišej, ali u stvarnosti je tako.

  • +4
Vjenčanica Sofie Richie Izvor: Profimedia / Autor: POTHON-Mavila / The Photo One / Profimedia

Snažna inspiracija za ovu estetiku mogla se pronaći kod Ralpha Laurena, iz njegovih reklamnih kampanja 1990-ih, a koje su definirale liniju brenda do danas. Velike modne ikone, od Jackie Kennedy do princeze Diane, pa i lik Charlotte York, koju tumači glumica Kristin Davis u 'Seksu i gradu', predstavljale su velike estetske reference u različitim desetljećima, prilagođavajući stil bogatih određenom vremenu.

Ovaj stil sada je postao američki san mlađih generacija, pretvorivši ga u viralni trend na društvenim mrežama, posebice na TikToku. Ruku pod ruku s tihim luksuzom koji nameće serija 'Nasljeđe', predstavlja izravan odgovor na razmetljivost i logomaniju brendova, što nameću 'novi' bogataši. U skladu s time, velike modne kuće sve češće mijenjaju smjer te naglašavaju suptilnost. Ukratko, što je moda skuplja, to je jednostavnija i manje nametljiva, a klasika i bezvremenski komadi uvijek su prvi izbor.

Kako stil starog novca unijeti u svoj ormar?

Polo majice, džemperi od kašmira, mokasinke, plisirane suknje, lanene košulje i biserni nakit su, među ostalim, odjevni predmeti koji se najčešće ponavljaju u stilu old money. Iako je lepeza mogućnosti široka, a izbor velik, svima im je zajedničko pet karakteristika: kvaliteta, jednostavnost, klasičnost, neutralnost i bezvremenost.

Pravila stila old money

Kvaliteta. Jedno od glavnih nepisanih pravila stila old money ulaganje je u visokokvalitetnu odjeću. Nose se komadi koji traju puno više od jedne sezone.

Jednostavnost. Jednostavne linije u odjevnim predmetima favoriti su pri usvajanju ovog stila. Ravni i simetrični krojevi, midi dužine i okrugli izrezi ono su što tražite.

Klasičnost. Glavni print, i jedini koji je dopušten, čine mornarske pruge – ono najklasičnije što je dizajnerica Coco Chanel uvrstila u modnu industriju.

Neutralnost. Glavne boje svih odjevnih predmeta, od haljina do dodataka poput torbi, neutralniji su tonovi poput bež, smeđe ili bijele boje.

Bezvremenost. Iako su ovi odjevni predmeti dio specifične estetike, činjenica je da su vječni. Riječ je o komadima koji će i nakon duljeg vremena biti dio ormara te se savršeno kombinirati uz svaki stil.