vrijedno kopiranja

Zaboravite na Parižanke, stil ovih žena sve češće se ističe, a oduševljavaju jednostavnošću i boho stilom

31.08.2022 u 13:59

Bionic
Reading

I dok je stil Parižanki nadaleko poznat i cijenjen, na modnom radaru sve se češće ističe modni stil žena iz povijesne regija u sjeveroistočnoj Španjolskoj. Duge haljine s printom, pletene torbe od rafije nosive čitave godine i ravne cipele; modni stil Katalonki itekako vrijedi pomno proučiti, ali i kopirati

Modni brend Jacquemus iskoristio je svu moć Instagrama i njegov modni utjecaj te definirao modni stil žena s juga Francuske, a kako piše španjolski Vogue Katalonke su stvorile same sebe.

Tu su modni brendovi iza kojih stoje Španjolke, poput Palome Wool ili Gimaguasa, koji su pridonijele mediteranskoj konfiguraciji nemara kojom se Francuskinje toliko hvale.

Od influencerice i 'it' te poslovne žene Blance Miró, pa do spisateljice Leti Sala i skladateljice Gabriele Richardson – stil Katalonki doista privlači pažnju.

No tu su i medijski manje eksponirane dame ali s jednako zanimljivim profilima, kao što su Clara Mas-Bagà, Alejandra Catalan, Júlia Juste, María Baños ili Blanca Pérez-Cabrero, a mnoge od njih vrlo su posvećene modnom sektoru.

Nemoguće je ne baciti pogled na drugi veliki španjolski grad, Madrid, gdje stil onih dubljeg džepa nastoji slijediti parametre onoga što se shvaća kao 'preppy' stil.

'Često se kaže da su u Barceloni ljudi društveno zatvoreniji, skloniji manjim grupama. Možda se to obuzdavanje također odražava i u njihovom stilu, u tom nekakvom nerazmetanju,' ispričao je za Vogue jedan katalonski stilist koji sada živi u glavnom gradu.

U Kataloniji, naravno, postoji i drugi stil. Tu je nemoguće ne primijetiti neke od najvećih modnih ikona Pirinejskoga poluotoka, Rosalíju i Bad Gyal.

Gdje Katalonke kupuju?

Uz vladajući boho stil, odnosno buržoasko boemski, valja svakako spomenuti brend Gimaguas, iza kojeg stoje blizanke Claudia i Sayana Durany.

Do ljubitelja mode uspjele su doprijeti kombinacijom sarong suknji, velikih torbi i lanenih košulja. Kraljica tekstila je i Paloma Wool , odnosno Paloma Lanna , čija je majka kreatorica Nice Thingsa.

Ovaj brend također predstavlja uspješno tradiciju prenošenja obiteljskoj znanja. 'Ona utjelovljuje djevojku iz Barcelone koja je u gradu, a ne na plaži', piše Vogue.

Unuka Guillermine Baeze je fotografkinja Ana Larruy , glavna dizajnerica brenda CLAN. Iz obitelji Comella, poznatoj po svojim povijesnim multi-brand luksuznim trgovinama u Barceloni, ističe Gabriela Comella, u čijem je vlasništvu brend Gabriela for Sach.

Njezine torbice Katalonke ne ispuštaju iz ruku, a njezina modna linija odiše tim neodoljivim katalonskim stilom. No, ne treba zaboraviti ni Gabrielu Coll, koju nazivaju 'katalonskim The Rowom' jer svojim stilom podsjeća na izuzetan minimalistički brend koje su stvorile sestre Olsen.

Na suprotnoj strani, gdje vladaju printevi i tzv. mix and match koji nevještom oku može djelovati čak kao nemoguć spoj nalazi se La Veste. Inače, ovaj brend osnovale su Blanca Miró i María de la Orden, a Gucci ih je izabrao da budu dio njegove virtualne platforme Vault.

Blanca Miró stoji i iza brenda naočala Delargea, a valja spomenuti i Vasquiat, trgovina u ulici Provença koju je Blanca osnovala zajedno s Rafom Blancem i oduševljava ljubitelje dekoracija.

Kada je riječ o cipelama, Španjolke se ne odvajaju od japanki, no tu je i vječna popularnost brenda Camper. Miista, koji je nakon godina relativno uspješnog organiziranja pop-upova u Madridu, odlučio je otvoriti svoju vodeću trgovinu u Barceloni, nekoliko koraka od Parc de la Ciutadella.

A ako Katalonci kupuju vintage, bit će to u Los Félizu, a za odvažne dodatke tu su La Manso i MaisxFrida. Odjeću za odmor i ljetne praznike potražit će kod Susmie'sa.

Stil i trendovi

Puno pamuka i lana, printovi, grafike, psihodelije, pletene torbe tijekom cijele godine i profinjene linije – tako se ukratko može opisati njihov stil.

Poznate Španjolke čije se stilu divimo po pitanju kopiranja vladajućihh trendova koji korijene vuku iz 2000-ih doslovce kopiraju stil Paris Hilton i Nicole Richie iz tog vremena.

Minimalizam, neutralni tonovi i visoka kvaliteta koja zrači nematerijalnim stvarima poput intelektualnog pristupa odijevanju posebno se izdvajaju.

Čini se da Flor Violeta Sobrequés i Palma i Chloe Campbell sa svojim brendom Aurembiaix savršeno prate ove modne zapovjedi, a tu je i Bet Callieri, model koji je napravio iskorak u dizajn, a njezina prijateljica Júlia Morató također je upravo diplomirala i također je treba slijediti kada je u pitanju moda, ali i osobni stil.

Na profilima na društvenim mrežama Katalonke koje utjelovljuju taj divni katalonski stil općenito nisu naklonjene filterima, dotjerivanju i zasićenim bojama; ne pucaju na hashtagove i razrađene kopije. Stil im je prepun kontrasta, a lako se da zaključiti kako je njihov modni izričaj usprkos prividnoj lijenosti i nevjerojatnoj jednostavnosti vjerojatno jedan od najtežih za kopiranje. No, kada vam pođe za rukom, neće požaliti.